Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Glváč ocenil vojnového veterána: Tento muž prežil Gulag!

Minister obrany SR Martin Glváč počas aktu vyznamenania vojnového veterána Imricha Gablecha Pamätnou medailou ministra obrany SR I. stupňa za boj proti nacizmu a za šírenie odkazu bojových tradícií československých letcov v 2. svetovej vojne. Zobraziť galériu (8)
Minister obrany SR Martin Glváč počas aktu vyznamenania vojnového veterána Imricha Gablecha Pamätnou medailou ministra obrany SR I. stupňa za boj proti nacizmu a za šírenie odkazu bojových tradícií československých letcov v 2. svetovej vojne. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Bývalý vojenský letec a veterán 2. svetovej vojny Imrich Gablech (1915) dnes dostal vyznamenanie za boj proti nacizmu od ministra obrany Martina Glváča. Pamätnú medailu mu pripol aj za šírenie odkazu bojových tradícií československých letcov v 2. svetovej vojne.

„Tento rok budú ozbrojené sily oslavovať 20. výročie vzniku a zároveň sa blíži 69. výročie Slovenského národného povstania. Pána plukovníka Gablecha sme si vybrali ako jedného z posledných žijúcich československých letcov, ktorý začínal na letisku Tri duby. Je málo takýchto vojakov a je našou povinnosťou pri takýchto príležitostiach si na nich spomenúť,“ povedal minister obrany Martin Glváč.

Imrich Gablech sa v roku 1939 rozhodol bojovať proti režimu hitlerovského Nemecka. Krátko po vzniku slovenského štátu unikol spolu s ďalšími siedmimi letcami v štyroch lietadlách z letiska v Piešťanoch do Poľska, kde sa stali súčasťou poľskej armády. Keď Poliaci spolu so slovenským pilotom počas bojov ustupovali k rumunskej hranici, zajala ich sovietska armáda. Dva roky tak strávil v gulagu. „Najskôr sme pracovali na družstve v stajniach. Boli tam aj ženy a deti. Potom nás odviezli ťažiť rudu. Takmer som tam prišiel o zrak. Až Nemci napadli Sovietsky zväz, Moskva poslala 200 letcov bojovať do Veľkej Británie. Bol som stodeväťdesiatydeviaty,“ spomína Imrich Gablech. V Británii sa snažil vrátiť k lietaniu, ale zdravotné ťažkosti mu to už znemožnili. Stal sa pozemným letovým dispečerom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu