Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Smerujú k nám obrovské výbuchy zo Slnka: Pozor, elektronike hrozia skraty!

Slnko k nám poslalo miliardy nabitých častíc
Slnko k nám poslalo miliardy nabitých častíc (Zdroj: nasa)

WASHINGTON - Slnkom sa v týchto dňoch prehnali intenzívne slnečné búrky. Na našu planétu sa tak ženú miliardy ton nabitých častíc. Podľa NASA môže nastať odstavenie satelitov, GPS navigácií a ostatných elektronických systémov.

V stredu došlo na Slnku k slnečnej erupcii, tzv. výronu koronálnej hmoty. Množstvo nabitých častíc letí vesmírom rýchlosťou 380kilometrov za sekundu (2.200.000 km za hodinu). Vedci očakávajú, že počas najbližších troch dní doletia tieto častice na našu Zem.

Dôsledok dopadu slnečných častíc

Nemusíme sa však obávať fyzického napadnutia slnečnými časticami, lebo podľa NASA: "Tieto častice nemôžu prejsť cez atmosféru a ublížiť tak ľuďom na Zemi. Môžu však ovplyvniť elektronické systémy v satelitoch aj na zemi."

Ako informoval portál nbcnews.com, stredajšia slnečná búrka vypukla len 21 hodín po tom, čo došlo k prvému silnému výronu koronálnej hmoty v utorok. Obe slnečné búrky poslali miliardy ton slnečných častíc počas svojej cesty aj na Zem.

Geomagnetická búrka

Podľa NASA môže kozmické počasie spôsobiť jav, ktorý sa nazýva geomagnetická búrka. Ide o narušenie magnetického poľa planéty (Zeme) silným prúdom nabitých častíc unikajúcich vysokou rýchlosťou z hviezdy (Slnka). Tento prúd častíc sa uvoľňuje pri mohutných explóziách žeravej plazmy na povrchu Slnka pri tzv. slnečných erupciách.

Počas búrky sa silne narúša časť zemskej atmosféry (ionosféra), ktorá je zodpovedná za odrazy rádiových elektromagnetických vĺn v pásme krátkych vĺn. Počas intenzívnych búrok môže dôjsť až k úplnému znemožneniu šírenia a odrazov elektromagnetických vĺn od ionosféry. Môže sa teda narušiť komunikáciu so satelitmi na obežnej dráhe Zeme, prípadne to môže spôsobiť nepresné lokalizovanie cieľov systému GPS. Môže tiež dôjsť k výraznému ovplyvneniu ostatných komunikačných systémov.

Ako informoval portál Spaceweather.com, prognostici očakávajú, že častice by mohli vyvolať geomagnetickú búrku v okolí pólov v noci z 23. na 24. augusta. Malo by sa tak stať teda pred víkendovým úsvitom. Pozorovatelia vo vysokých nadmorských výškach by mohli tento jav aj zaznamenať.

Slnko je v súčasnej dobe v aktívnej fáze svojho 11-ročného slnečného cyklu a očakáva sa, že tohto roku dosiahne ​​vrchol svojej činnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu