Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nemocnice čelia exekúciám vo výške takmer 600-tisíc eur!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najväčšie štátne zdravotnícke zariadenia sa boria s exekúciami vo výške takmer 600-tisíc eur. Pohľadávky si takto vymáhajú od bratislavskej, košickej, prešovskej a trnavskej nemocnice. Informuje o tom dnešné vydanie denníka Hospodárske noviny.

Podľa informácií denníka, najvyššiu exekúciu rezort zdravotníctva eviduje vo Fakultnej nemocnici Trnava, spolu na 488.232,06 eura. Košické zariadenie z viac ako 58-tisícovej eurovej vymáhanej sumy má splatiť už len časť. "Zostáva exekúcia v sume 8298 eur. Tú neuznávame a nezaplatíme," povedala pre Hospodárske noviny hovorkyňa Ladislava Šustová. Ostatné nemocnice sa pre neprítomnosť kompetentných včera nevedeli vyjadriť.

Voči košickému zariadeniu vedie exekúciu akciovka Generix, ktorá skupuje pohľadávky. Tá sa k téme pre denník odmietla včera vyjadriť. Ide o spoločnosť, ktorá aj v minulosti desiatky nemocníc strašila exekúciami, keď odkúpila pohľadávky od skrachovanej poisťovne Perspektíva. Tie voči tomu protestovali na súde, lebo ani netušili, že sú jej niečo dlžné.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská hovorí, že exekúcie voči štátnym nemocniciam nie sú žiadna novinka. "Napriek tomu sa nemocnice snažia korektne dohodnúť," dodala pre denník s tým, že o pacienta bude vždy postarané. Advokátka Jana Martinková hovorí, že ak sa budú nemocnice aktívne brániť, nemali by ich exekúcie existenčne ohroziť.

Do problémov nemocnice dostávajú nesplatené záväzky po lehote splatnosti. K tomuto polroku sa väčšine zvýšili, napríklad bratislavskej detskej nemocnici o 4,5 milióna eur. Podľa hovorkyne Dany Kamenickej robia všetko pre to, aby sa to nedotklo pacientov.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu