Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Európska komisia vyzvala k strhnutiu protirómskeho múru v Košiciach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Miroslav Vacula)

BRUSEL - Európska komisia dnes vyzvala na "bezodkladné" strhnutie betónovej steny, ktorá bola postavená v Košiciach, aby oddelila miestnych Rómov od ostatných obyvateľov.

Podľa komisárky pre vzdelávanie, kultúru, viacjazyčnosť a mládež Andruly Vassiliuovej sa múr nezlučuje s hodnotami, na ktorých je vybudovaná Európska únia, informovala agentúra AFP.

"Pevne verím, že stavba sa rozchádza s hodnotami, na ktorých je založená naša Európska únia, najmä s rešpektom k ľudskej dôstojnosti a ľudským právam, vrátane práv osôb patriacich k menšinám," napísala komisárka v liste košickému primátorovi Richardovi Rašimu. Obsah listu bol zverejnený v Bruseli.

"Úrady v Košiciach musia strhnúť túto stenu bezodkladne," dodala Vassiliuová. Komisárka tiež dodala, že protirómsky múr, ktorá spôsobuje "segregáciu" časti populácie je "v rozpore s duchom titulu Európskeho hlavného mesta kultúry", ktorý Košice pre tento rok dostali.

Primátor pripustil, že múr bol postavený "nelegálne" a je dielom bývalého starostu mestskej časti, v ktorej bola postavený. Múr oddeľuje košické sídliska Západ od rómskych osád vo štvrtiach Luník VIII a Luník IX

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu