Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poliak zablúdil na Gerlachovskom štíte, pomohli mu záchranári

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VYSOKÉ TATRY- Horskí záchranári zachránili s pomocou vrtuľníka poľského turistu, ktorý v nedeľu (7. júla) podvečer zablúdil na Gerlachovskom štíte. Dvadsaťdeväťročný turista si pri plánovanom zostupe Batizovským žľabom pomýlil cestu.

"Dostal sa do veľmi exponovaného horolezeckého terénnu, z ktorého sa bez lana a horolezeckého výstroja nedokázal samostatne dostať do bezpečia, preto požiadal o pomoc záchranárov," informovala Horská záchranná služba (HZS).

Pre blížiacu sa tmu a urýchlenie záchrannej akcie sa HZS rozhodla nasadiť vrtuľník, ktorý po pristáti v Starom Smokovci zobral záchranárov na palubu. Prevaľujúca sa hustá oblačnosť v oblasti Gerlachovského štítu však nedovolila záchranárom dostať sa helikoptérou bližšie k postihnutému a preto boli vysadení pri Batizovskom plese.

Skupina záchranárov pokračovala po zemi na vrchol Gerlachovského štítu a následne k turistovi. Po príchode mu poskytli sedací úväz a za pomoci lana ho vytiahli z exponovaného terénu.

"Poliak z Gdanská mal obrovské šťastie, veď akékoľvek pochybenie by ho určite stálo život. Na Gerlachovský štít nevedie turistický značený chodník a určite aj on sám teraz ľutuje, že nevyužil služby horských vodcov," uviedla HZS na svojej webstránke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu