Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Súd vypočul ďalších svedkov v kauze exšéfa deaflympijského výboru

Jaromír Ruda
Jaromír Ruda (Zdroj: Topky.sk)

BANSKÁ BYSTRICA - Hlavné pojednávanie s bývalým šéfom Slovenského deaflympijského výboru (SDV) Jaromírom Rudom, ktoré sa koná na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku – pracovisku Banská Bystrica, pokračovalo dnes výsluchom svedkov. Pojednávanie je naplánované na celý pracovný týždeň.

Podľa obžaloby Ruda spôsobil na cudzom majetku škodu v celkovej výške najmenej 10 471 291 eur. Obvinený je z pokračujúceho obzvlášť závažného zločinu podvodu. Ruda si mal podvodne požičať peniaze od viacerých spoločností a fyzických osôb na zabezpečenie 17. Zimných deaflympijských hier 2011 vo Vysokých Tatrách, ktoré sa neuskutočnili, a na iné účely.

Ako prezident SDV mal uzatvoriť zmluvy o dielo a spolupráci, ktoré mali spočívať napríklad v rekonštrukčných prácach na zimných štadiónoch v Levoči a Kežmarku. Mal deklarovať, že peniaze investované do prác budú riadne uhradené. Ako garanciu mal predložiť bankovú záruku zo Santander Bank of Columbia na sumu 500 miliónov eur. Táto bola však fiktívna.

ŠTS vypočul svedka, ktorý robil pre obžalovaného finančné poradenstvo a zaoberá sa aj projektovým financovaním. S Rudom sa stretol približne v roku 2009, nakoľko ten hľadal možnosti financovania deaflympiády. Svedok pokračoval, že obžalovaný už vtedy nejaké možnosti mal, chápal to teda tak, že chce mať aj nejakú alternatívu. Je presvedčený, že Ruda nemal úmysel konať podvodne a chcel podujatie zabezpečiť. Svedok spomenul aj záruku Santander Bank. Mala byť garanciou pre tretie strany, písaná v angličtine, definovať projekt a byť na sumu 600 miliónov eur. Subjekt, ktorý mal poskytnúť financie prostredníctvom banky, ale nakoniec do projektu vstúpiť nechcel, dodal svedok.

Ďalší svedok, konateľ spoločnosti ISO & spol., s. r. o., priblížil pôžičky poskytnuté v súvislosti s hrami, výstavbou štadióna a pre šéfa SDV v sumách 18 miliónov slovenských korún, 119 500 eur, aj osobnú pôžičku 400 000 korún. Zmluvy k nim neboli, k pôžičkám existovali len zmenky. Svedok sa s Rudom prvýkrát stretol na rokovaní ako člen Útvaru hlavného architekta v Liptovskom Mikuláši, kde bola prezentovaná možnosť výstavby zimného štadióna.

Obžalovaný neskôr konateľa vyhľadal a jeho stavebná firma sa mala stať dodávateľom realizácie štadióna. Ako svedok podotkol, po stretnutí s architektmi, ktorí mu ukázali projekt v štádiu spracovania, sa presvedčil, že štadión nie je fikcia, ale skutočné pripravované dielo, preto bol ochotný ďalej sa angažovať. Jedna z pôžičiek vo výške 119 500 eur mala byť obžalovanému poskytnutá po jeho zadržaní na podujatí DEAF DAYS v roku 2008 a následnom prepustení. Podľa svedka mal obžalovaný hovoriť, že súrne potrebuje peniaze, aby mohol obletieť, dá sa povedať, celý svet, a získať naspäť dôveru v medzinárodných orgánoch. Svedok financie previedol zo svojej firmy, Ruda mu ich už ale nevrátil.

V máji vypovedalo viacero svedkov. Na základe spoločného posudku dvaja znalci z odboru psychiatrie nenašli u posudzovaného žiadnu duševnú chorobu. Ako sa vyjadril znalec, dospeli k záveru, že obžalovaný je prinajmenšom priemerne inteligentný. V náznakoch sa však určitým spôsobom vyjadroval, že je synom Boha Jahveho a s týmto otcom komunikuje. Podľa znalcov ide o tzv. faktitívnu poruchu - predstieranie duševnej choroby.

Levočský primátor súdu priblížil, že primátorom viacerých miest bol predložený zámer uskutočniť deaflympiádu vo Vysokých Tatrách, Levoči, Kežmarku a v ďalších mestách. Rovnako im malo byť povedané, že finančne bude podujatie zabezpečené. Úlohou miest bolo dať k dispozícii štadióny na rekonštrukciu, po ktorej im budú vrátené.

Primátor Kežmarku pokračoval, že v roku 2007 sa predstavitelia viacerých miest zúčastnili na 16. zimnej deaflympiáde v USA, na ktorej bola Vysokým Tatrám odovzdaná deaflympijská vlajka. Začalo sa s prípravou deaflympiády na Slovensku a v Kežmarku vybavovali stavebné povolenie na rekonštrukciu zimného štadióna. Ako svedok podotkol, peniaze stále chýbali a boli nervózni, pretože termín podujatia sa blížil. Pri odovzdávaní bol štadión plne funkčný, teraz je nefunkčný a rozostavaný.

Na začiatku pojednávania 30. apríla tohto roka Ruda využil právo nevypovedať, k výpovediam svedkov a listinným materiálom sa však vyjadriť chce. Dodal, že svoju výpoveď prednesie v závere po vypočutí všetkých svedkov a procesných strán. Obžalovaný vyhlásil, že je nevinný v plnom rozsahu. Rudu zadržali vo februári 2011 na hraničnom priechode v Rusovciach. O deaflympiáde na Slovensku sa začalo častejšie hovoriť v roku 2008, keď prvýkrát prenikli informácie o obavách z nezvládnutia organizácie. Pritom 17. Zimné deaflympijské hry zrušili týždeň pre ich plánovaným začiatkom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu