Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Cesta bez návratu: Obrazový dokument z miest, kde číhala smrť!

Cesta bez návratu Zobraziť galériu (5)
Cesta bez návratu (Zdroj: edah.sk)

BRATISLAVA - Minulý týždeň uzrela svetlo sveta publikácia Cesta bez návratu, ktorá je fotografickou dokumentáciu pôvodných deportačných miest, tak ako vyzerajú v súčasnosti, do lublinskej oblasti v Poľsku. Práve vo vyhladzovacom tábore Sobibor, ktorý bol "doménou" tej oblasti, zavraždili najviac Židov odvlečených zo Slovenského štátu. Z takmer 25-tisic z pazúrov smrti nevyviazol ani jeden.

Sobibor.
Zobraziť galériu (5)
Sobibor.  (Zdroj: Alexandra Borsíková)

Silu obrazovej dokumentácie umocňujú výpovede preživších, ktorých deportovali z nášho územia do iných táborov a boli zaznamenané v rokoch 2004 – 2013 pod vedením zostavovateľa publikácie Martina Korčoka. Preslov k nej napísal riaditeľ SNM - Múzea židovskej kultúry Prof. Pavol Mešťan. Autorkou fotografií a konceptu je Alexandra Borsíková.

Vybrané úryvky:

„Osem dní sme boli vo vagónoch. Podmienky boli strašné. Mnohí naši spolutrpitelia cestou zošaleli. Starší ľudia zomierali. Niekto nám cez malé okienko strčil kúsok chleba, to bolo naše jediné jedlo.“ (Magdaléna Frkálová, 1925)

Sereď.
Zobraziť galériu (5)
Sereď.  (Zdroj: Alexandra Borsíková)

„Naložili nás do dobytčích vagónov. Na zem dali trochu slamy a do kúta dva kýble. V jednom bola voda a druhý bol určený na potrebu, pre mužov, ženy, deti, starých aj mladých. Vedro pretekalo a vo vagóne sa šíril neznesiteľný smrad. Cestovali sme päť dní. Starší ľudia zomierali. Na železničných zastávkach sa dvere vagóna otvorili, mŕtvoly vyhodili, kýble vyliali. Dali nám čerstvú vodu, a tak sme cestovali do koncentračného tábora.“ (Ján Hanák, 1935)

Nitra.
Zobraziť galériu (5)
Nitra.  (Zdroj: Alexandra Borsíková)

„Vo vagóne s nami cestovala lekárka so svojou mamičkou, vyše sedemdesiatročnou starenkou. Vlastnou rukou jej pichla smrtiacu injekciu a následne aj sebe.  Mali sme len tieto dve mŕtvoly vo vagóne. Hovorilo sa, že v ostatných vagónoch ich bolo viac – malé deti, bábätká, starší ľudia a tí, ktorí spáchali samovraždu alebo zomreli od únavy, ktorú spôsobilo cestovanie a stres.“ (Katarína Löfflerová, 1910 - 2006)

Poprad.
Zobraziť galériu (5)
Poprad.  (Zdroj: Alexandra Borsíková)

Publikácia zatiaľ vyšla v limitovanom náklade. Jej vydanie vo väčšom počte planujú podľa Martina Korčoka skĺbiť s fotografickými výstavami. Prvá sa uskutoční začiatkom októbra v Múzeu židovskej kultúry v Bratislave pri príležitosti 70. výročia povstania vo vyhladzovacom tábore v Sobibore. Následne ju prevezú do Krakova a otvoria 3. novembra v Centre Kultury Żydowskiej (Centre židovskej kultúry). Ďalším cieľom je jej prezentácia v Izraeli a Holandsku. Použité budú fotografie, ktoré sú súčasťou publikácie od autorky Alexandry Borsíkovej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu