Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kamenná suť zavalila českú turistku: S vážnymi zraneniami ju odviezol vrtuľník

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VYSOKÉ TATRY - Uvoľnená veľká skala vážne zranila českú turistku vo Vysokých Tatrách. Pri zostupe po značenom chodníku z Veľkej Svišťovky smerom ku Chate na Zelenom plese sa v oblasti reťazí uvoľnila kamenná suť.

Jeden kameň zasiahol ženu (22), ktorá utrpela poranenia hrudníka a brucha. Pomoc jej zavolal priateľ. Záchranári Horskej záchrannej služby odišli okamžite do doliny Zeleného plesa. Po ich príchode k českej turistke spustili na miesto nehody aj lekára z posádky záchranárskeho vrtuľníka VZZS, ktorú požiadali o spoluprácu. Zranená turistka bola pri vedomí, poskytli jej neodkladnú zdravotnú starostlivosť a protišokové opatrenia. Potom ju pomocou palubného navijaka previezli ku Chate pri Zelenom plese, kde ju zobrali na palubu vrtuľníka a transportovali do popradskej nemocnice.

Až na mieste nehody sa záchranári HZS dozvedeli o zranení druhej osoby. Išlo o muža, ktorý po uvoľnení kamennej sute utrpel tržnú ranu na ľavej nohe. Turistu na mieste ošetrili a nosidlami dopravili na Chatu pri Zelenom plese. Tam ho naložili do terénneho vozidla HZS a odviezli na zastávku Biela voda, kde si ho prevzala posádke Rýchlej zdravotníckej pomoci. 

Okrem spomínaného zásahu pri turistoch, ktorých poranili padajúce kamene, mala HZS z Vysokých Tatier prácu aj na Kriváni. Tam si pri zostupe zranil chodidlo rakúsky turista (56) a nebol schopný samostatne pokračovať. Do terénu odišli siedmi záchranári HZS, no po odovzdaní zranenej českej turistky požiadali o spoluprácu posádku vrtuľníka, ktorá sa o Rakúšana po nahlásení presného miesta postarala. 

Záchranári HZS súčasne zasahovali aj v Mlynickej doline, kde sa pri páde zranil muž (77) a pociťoval bolesť v oblasti kostrče. Záchranári ošetrili českého turistu na mieste a pomocou nosidiel ho transportovali na Štrbské pleso. Potom ho na vlastnú žiadosť dopravili do hotela, kde bol ubytovaný. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu