Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Svitá učiteľom na lepšie časy? Podľa odborníkov si každý rok prilepšia o 10 percent

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Platy učiteľov by sa mali každý rok zvýšiť plošne o desať percent. Tvrdia to odborníci z iniciatívy Učiteľ 2020, ktorí prichádzajú s návrhmi na vylepšenie opatrení v správe o stave školstva.

Podľa dokumentu z dielne ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) by plat učiteľa mal do roku 2020 dosiahnuť 75 percent priemerného platu vysokoškolsky vzdelaného človeka na Slovensku. Podľa iniciatívy Učiteľ 2020 treba platy zvyšovať pravidelne každoročne, aby sa postupne podarilo dospieť k tomuto cieľu. „Na Slovensku je plat učiteľa vo výške 45 percent platu iných vysokoškolsky vzdelaných zamestnancov, čo je tak fatálny nepomer, že sa nemožno čudovať našim najšikovnejším maturantom, že sa nehlásia na pedagogické fakulty,“ vyhlásila na dnešnej tlačovej konferencii Lucia Kleštincová z iniciatívy Učiteľ 2020.
      
Čaplovičova správa hovorí aj o skvalitnení výberu budúcich učiteľov. „My navrhujeme rozšíriť toto riešenie o stanovenie konkrétnych merateľných minimálnych podmienok, ktoré musia byť splnené, aby bol uchádzač prijatý na pedagogické fakulty,“ doplnila Kleštincová.
      
Riaditeľovi Gymnázia na Ulici Ladislava Sáru Pavlovi Sadloňovi sa v správe nepáči návrh, aby riaditeľov volili a odvolávali starostovia a primátori. „Mohlo by to viesť skôr k degradácii riadenia, ako k pozitívnemu spôsobu riadenia škôl,“ povedal Sadloň, ktorý je členom iniciatívy.
      
Iniciatíva Učiteľ 2020 chce do diskusie o Čaplovičovej správe zapojiť širokú verejnosť a učiteľov. Rozbieha preto veľký prieskum medzi verejnosťou. Prostredníctvom dotazníkov sa bude pýtať rodičov a učiteľov, čo hovoria na 15 konkrétnych opatrení zo správy o stave školstva. “Naším cieľom je otvárať verejnú diskusiu, aby bežní ľudia na Slovensku videli, že ten stav je veľmi kritický a je potrebné ho zlepšiť a aby politici potom reagovali na toto vnímanie voličov a ich potreby, ktorých sa budú, verím, spolu s nami dožadovať,“ povedal zakladateľ iniciatívy Učiteľ 2020 Stanislav Boledovič.
      
Už v utorok (4. 6.) na budúci týždeň sa má v aule bratislavskej Univerzity Komenského od 16.30 h uskutočniť verejná diskusia s ministrom školstva. Odborníci z iniciatívy s ním chcú prebrať svoje návrhy zlepšení k opatreniam v správe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu