Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Drogovo závislí dostanú druhú šancu, tresty za drogy sa znížia

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Drogovo závislí dostanú druhú šancu. Poslanci dnes totiž schválili novelu Trestného zákona, ktorá znižuje dolnú hranicu trestnej sadzby pri drogovej trestnej činnosti zo štyroch na tri roky. Po novom teda tí, ktorí nie sú dílermi, nebudú musieť ísť do väzenia, budú môcť dostať podmienku a probačný dohľad.

"Najmä v tých prípadoch, ak odsudzuje páchateľa za nelegálnu držbu drogy, ktorej množstvo mierne prevyšuje hranicu desaťnásobku obvykle jednorazovej dávky, ktorej držba je v zmysle Trestného zákona posudzovaná ako horný limit pre stanovenie, že v danom prípade ide o prechovávanie drog pre vlastnú potrebu," uviedol rezort spravodlivosti.

Opozícia zníženie trestnej sadzby kritizovala. Niektorí jej poslanci zdôrazňovali, že novela nie je pre nevinných ľudí, ale pre drogových dílerov. "Znižujete sadzby pre dílerov drog," vyhlásil nezaradený Alojz Hlina. Daniel Lipšic (nezaradený) tiež hovorí o tom, že novela ide v prospech drogových dílerov. Navrhoval preto nemeniť sadzby pre drogových dílerov, v pléne jeho návrh neprešiel. Proti znižovaniu sadzby vystupovalo aj KDH a Most-Híd.

Novela trestného zákona prináša aj ďalšie zmeny. Súd bude môcť upustiť od potrestania páchateľa, ak ide o trestný čin, ktorý spáchala osoba z donútenia v priamej súvislosti s tým, že bola obeťou obchodovania s ľuďmi, trestného činu proti ľudskej dôstojnosti, alebo detskej pornografie. "Účelom takejto úpravy je motivovať obete týchto trestných činov oznamovať príslušným štátnym orgánom spáchanie takýchto trestných činov," vysvetlil rezort.

Právna norma by mala umožniť súdu uložiť ochranné liečenie aj v prípadoch, ak páchateľ spácha trestný čin v stave vyvolanom duševnou poruchou a jeho pobyt na slobode je nebezpečný. Táto zmena umožní súdu uložiť ochranné liečenia aj tým páchateľom, ktorí spáchali trestný čin v stave plnej príčetnosti, pričom skutok nebol spáchaný pod vplyvom návykovej látky, ani v súvislosti s jej zneužívaním.

Novela tiež navrhuje rozšíriť katalóg trestných činov pre použitie informačno-technických prostriedkov, konkrétne odpočúvania a záznamu telekomunikačnej prevádzky a pre použitie agenta o trestné činy extrémizmu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu