Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Koniec svojpomocne postaveným chatám: Štát bude kontrolovať faktúry za materiál!

STAVBA: Pred kolaudáciou si štát vypýta faktúry za materiál a prácu.
STAVBA: Pred kolaudáciou si štát vypýta faktúry za materiál a prácu. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Vláda sa onedlho pokúsi upchať ďalšie diery v štátnom rozpočte. Tentoraz si posvieti na daňové úniky pri stavbách. Či staviate malý rodinný dom, alebo ste developer a staviate sklenenú opachu, pred kolaudáciou stavby od vás štát bude môcť pýtať faktúry za prácu a materiál.

O pláne informoval štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini, podľa ktorého jestvujú podobné opatrenia aj v iných krajinách. Podľa portálu etrend.sk bude podstatou novely stavebného zákona fakt, že úrady neskolaudujú stavbu, ak jej majiteľ nedoloží kompletné faktúry. "Budeme sledovať aj to, kde sa tehly nakúpili a či sa za tieto tehly odviedla DPH, týka sa to všetkého stavebného materiálu," povedal podľa agentúry SITA minister financií Peter Kažimír. Hovorca rezortu Radko Kuruc nás infomoval, že podobný systém kontroly jestvuje v Rakúsku a u nás zatiaľ jestvuje v podobe plánu, ktorý by mal nadobudnúť konkrétne kontúry až v oktróbri roku 2014.  "V rámci novo pripravovaného stavebného zákona by sa  pre  Finančnú správu a aj políciu vytvorila možnosť byť súčasťou kolaudačného konania," vysvetlil Kuruc. Takéto nastavenie by znamenalo, že štát nebude nevyhnutne vstupovať do každej kolaudácie, no bude mať túto možnosť.

Opozičný poslanec a exminister financií Ivan Mikloš sa obáva, aby sa z novej úpravy nestal nástroj štátnej šikany pre ľudí, ktorí si napríklad postavia rodinné domy svojpomocne, alebo s prispením kamarátov. "Vláda by mala v prvom rade sprehľadniť systém. Namiesto toho zvyšuje dane a odvody. Mali by v prvom rade riešiť veľkých stavebníkov a nešikanovať malých," reagoval Mikloš. Sám pritom súhlasí, že daňové úniky v stavebníctve sú problémom, s ktorým sa treba popasovať.

Ministerstvo tvrdí, že žiadna šikana malých stavebníkov sa nechystá. Podľa doposiaľ zverejnených informácií by základom novinky bol informačný systém, ktorý by porovnával údaje v daňových priznaniach osôb s ich stavebnými aktivitami. Finančnú správu by tak automaticky upozornil na to, že človek, alebo firma podľa daňového priznania nemá priveľa peňazí, no za záhadných okolností začal stavať honosnú vilu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu