Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rómovia chcú sociálne domy, školu i pracovnú agentúru: Za 25 miliónov eur

František Tanko Zobraziť galériu (2)
František Tanko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predstavitelia Strany rómskej únie Slovenska dnes informovali predsedu parlamentu Pavla Pašku o zlej situácii Rómov na Slovensku a predstavili mu komplexný projekt rozvoja rómskej komunity.

"Projekt sa týka vzdelanosti, bývania, zamestnanosti, bezpečnosti a ochrany ľudských práv," uviedol po stretnutí predseda Strany rómskej únie Slovenska František Tanko. Vo vybranej obci so zmiešanou komunitou by si Rómovia podľa jeho slov postavili rodinné sociálne domy, vybudovala by sa základná škola, kde by sa na prvom stupni učilo v rómskom jazyku, postavilo by sa zdravotné stredisko a kultúrne centrum. Dochádzalo by tak k integrácii Rómov a majority a podľa Tanka by sa zároveň naplnil aj program zamestnanosti. Projekt by stál 25 miliónov eur a mal by sa hradiť z peňazí, ktoré má ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny k dispozícii na zamestnanosť Rómov, priblížil Tanko.

Strana rómskej únie Slovenska chce zároveň presadiť rómske pracovné agentúry, ktoré by pôsobili pri úradoch práce a sociálnych vecí. Fungovali by ako neziskové organizácie a vybavovali by prácu pre sociálne slabé skupiny. "Ministerstvo práce by sa malo dohodnúť s Rómami, začleniť do jednotlivých pozícií tzv. rómskych asistentov pri úrade práce a vyškoliť ich a my si už nájdeme remeselníkov, ktorých treba," vysvetlil Tanko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu