Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čaplovičov veľký plán: Tieto revolučné zmeny čakajú maturantov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Maturitné skúšky by sa mali v budúcnosti robiť už len elektronicky. Maturanti absolvujú elektronické testovanie v školách v rovnakom čase alebo sa prídu otestovať do testovacích centier a maturitné skúšky potrvajú niekoľko dní. Uviedla to riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní (NÚCEM) Romana Kanovská, podľa ktorej by sa to mohlo stať realitou po roku 2016 až 2018.

NÚCEM spustil národný projekt "Zvyšovanie kvality vzdelávania v základných a stredných školách s využitím elektronického testovania" za viac ako 28,22 milióna eur, ktorý potrvá do roku 2015. V rámci projektu čaká maturita cez počítač stredoškolákov v 300 pilotných školách už v rokoch 2014 a 2015.

"V tomto projekte je ambícia vybudovať 300 testovacích centier, čiže 300 miest, 300 škôl, kde sa budú žiaci elektronicky testovať," povedala Kanovská. Maturanti v týchto školách absolvujú naostro maturitu elektronickou formou. "Vyhodnotíme, uvidíme, ako dopadne táto časť projektu a podľa toho buď nasadíme maturitu do všetkých škôl takouto formou, alebo to budú testovacie centrá, kde sa budú žiaci chodiť testovať," vysvetlila Kanovská.

Podľa riaditeľky NÚCEM je pravdepodobnejšia práve druhá možnosť, že žiaci budú maturovať v testovacích pracoviskách, ktoré budú plne vybavené technikou a internetovým pripojením. Nie všetky školy totiž budú mať dostatočný počet počítačov s internetom. Výsledkom národného projektu bude 300 miest dostatočne vybavených technikou. Pre maturity na celom Slovensku by napokon mohlo postačovať 300 až 350 takýchto testovacích pracovísk, dodala Kanovská.

Elektronická maturita potom môže trvať celý týždeň. Maturanti tak nedostanú rovnaké testy, hoci úlohy budú porovnateľné. Kanovská zdôraznila, že sa budú musieť vyrovnať s tým, aby sa žiaci nesťažovali, že jeden mal ťažší test a druhý zase ľahší. "Tie testy budú musieť byť nakalibrované a vytvorené dopredu spoľahlivo, že nebudú žiadnych žiakov diskriminovať alebo znevýhodňovať. Toto je cesta," dodala. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu