Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ďalší plán vlády, ako škrtať prídavky na deti: Podporiť iba jedináčikov!

Podporí štát iba prvorodené dieťa?
Podporí štát iba prvorodené dieťa? (Zdroj: Miro Vacula)

BRATISLAVA – Vyplácanie príspevku na dieťa v plnej výške iba prvorodenému dieťaťu. Pri ostatných potomkoch príspevok postupne znižovať. Tak vyzerá ďalšie z možných úsporných opatrení vlády.

Ministerstvo práce a sociálnych vecí uvažuje s opatrením, ktoré by prvorodené dieťa podporilo viac ako jeho neskôr narodených súrodencov. Podľa článku denníka Pravda má ísť o dve dávky príspevok pri narodení dieťaťa a príplatok k tomuto príspevku. Tie majú v súčte čosi vyše osemsto eur a štát uvažuje, že by ich zlúčil do jednej dávky.  Podľa štátneho tajomníka ministerstva práce Jozefa Buriana by sa však tento spojený príspevok mal vyplácať iba na prvorodené dieťa. „Máme záujem posilniť tento príspevok na prvé dieť,a a potom ho postupne znížiť pre ďalšie deti,“ cituje Buriana Pravda. Podľa hovorcu rezortu Michala STušku sa ráta s tým, že by sa príspevok na prvé dieťa zvýšil na 900 eur, no  na druhé dieťa by už štát vyplácal iba 600 a na tretie 500 eur. Stuška však zdôraznil, že opatrenie je zatiaľ iba v rovine úvah.

Politika jedného dieťaťa

Analytik Ján Baránek toto opatrenie prirovnal ku kontroverznej čínskej politike jedného dieťaťa. „Idú trestať ľudí za to, že majú deti. Namiesto toho, aby sa starali o zvyšovanie pôrodnosti,“ povedal Pravde Baránek.

Upozorňuje aj na to, že Slovensko má rovnaký demografický problém ako celá Európa. Naše obyvateľstvo starne. Mladí ľudia majú menej detí a ich počatie odkladajú na neskôr, čo je v krajinách s vyššou životnou úrovňou častý jav. Naopak, starší ľudia sa vďaka blahobytu dožívajú vyššieho veku. V budúcnosti sa však kvôli tomuto javu môže zrútiť štátny dôchodkový systém, známy ako prvý pilier.

Podľa sociológa Miloslava Bahnu by vláda skôr mala podporovať viacdetné rodiny a príspevky na neskôr narodených súrodencov by sa mali zvyšovať a nie znižovať.  Podľa Bahnu by štát mal radšej šetriť na zdravotníctve. „Na zdravotníctvo vydávame ročne oveľa viac finančných prostriedkov, ako je európsky priemer. A napriek tomu je v katastrofálnom stave. Bolo by to iné, keby sa peniaze nestrácali v čiernych dierach,“ povedal v článku.

Podľa Baránka je možné, že vláda chce znižovaním príspevkov pre viacdetné rodiny reagovať na vysokú pôrodnosť Rómov. Varuje však, že kompetentní by najprv mali mať v rukách štatistiky skôr ako začnú tvrdiť, že rodenie detí je pre niektorých ľudí zárobková činnosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu