Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Na záver putovania relikvií don Bosca v SR si ich uctia v Bratislave

Na Slovensko pricestovala vzácna relikvia dona Bosca, zakladateľa saleziánov
Na Slovensko pricestovala vzácna relikvia dona Bosca, zakladateľa saleziánov (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Na záver putovania relikvií sv. Jána Bosca, zakladateľa rehole saleziánov, po slovenských mestách si ich v posledných aprílových dňoch môžu uctiť aj veriaci v Bratislave. V hlavnom meste SR relikvie zavítajú do saleziánskycch centier na Miletičovej ulici, na Trnávke a v Petržalke na Mamateyovej.

Relikvie privítajú saleziáni i ďalší veriaci dnes o 10.30 h v Centre saleziánov na Miletičovej ulici 7. Nasledovať budú spoločné modlitby o 11.00 h a o 12.00 h svätá omša v kostole Panny Márie, pomocnice kresťanov (Miletičova ul.). Počas dňa sa budú konať tiché modlitby, modlitby sv. ruženca, o 18.00 h slávnostná sv. omša, následne spoločná modlitba saleziánskej rodiny a nočné bdenie do 22.00 h.

Podobný program - sv. omše, modlitby saleziánov i ostatných veriacich a nočné bdenie s donom Boscom - sa uskutoční aj v utorok 30. apríla 2013. V tento deň si relikvie dona Bosca prídu uctiť aj žiaci z cirkevných škôl, o 18.00 h sa uskutoční slávnostná sv. omša s provinciálom saleziánov donom Karolom Maníkom.

V stredu 1. mája po rannej omši sa o 7.15 h uskutoční na Miletičovej ulici rozlúčka s relikviami sv. Jána Bosca, ktoré ďalej poputujú do Slovinska.

Slovenská saleziánska rodina na čele s provinciálom rehole donom Karolom Maníkom prevzala relikvie talianskeho svätca na slovensko-ukrajinskej hranici vo Vyšnom Nemeckom 11. apríla tohto roku.   Odvtedy si ich uctili asi na 19-tich miestach v SR - napríklad v Michalovciach, Prešove, Košiciach Bardejove, Poprade, Banskej Bystrici, Ružomberku, Žiline, Partizánskom, Trnave či Šaštíne, kde v roku 1924 prišli prví slovenskí saleziáni.

Presklená schránka so sochou dona Bosca, v ktorej v časti hrude je vložená pravá ruka svätca, zavítala aj do nápravno-výchovného zariadenia pre mladistvých v Sučanoch. Relikvie tam privítalo asi sto chlapcov, v Novej Dubnici zas svätca očakávali deti zo Spojenej školy sv. Jána Bosca. Vo všetkých navštívených mestách bol veľký záujem veriacich o uctenie si relikvií.

Relikvie sv. Jána Bosca, ktorý sa celý život venoval výchove chudobných a opustených chlapcov, začali svoju púť v apríli 2009 pri príležitosti blížiaceho sa 200. výročia narodenia tohto svätca (1815). Púť sa skončí v apríli 2015 v talianskom Turíne, kde budú oslavy svätcovho jubilea. Dovtedy relikvie navštívia viac ako 130 krajín po celom svete. Doteraz prešli krajiny Južnej, Strednej a Severnej Ameriky, Afriky, Ázie a viacero krajín Európy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu