Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vládny Smer sa chváli úspešným rokom pre Slovensko: Odborník vidí lži!

Vládne Fakty 2013 Zobraziť galériu (2)
Vládne Fakty 2013 (Zdroj: int)

BRATISLAVA - Vyššia transparentnosť, boj proti nezamestnanosti, podpora podnikania a tvorba nových pracovných miest. Takto hodnotí rok pôsobenia druhej Ficovej vlády...ona sama. Aspoň podľa dokumentu, ktorý sa dá stiahnuť z webu vládneho Smeru. Ekonomický analytik však veľa vecí vidí inak a na niektorých miestach podľa neho vláda priamo klame.

Vláda Roberta Fica rok svojho pôsobenia zhodnotila v dokumente pod titulom Vládne fakty. V dvadsiatich bodoch vyratúva svoje najväčšie úspechy. Ekonomický analytik Richard Ďurana nám však schladil hlavy. Vládne sebahodnotenie podľa neho skresľuje skutočnosť a na niektorých miestach doslova klame. Pozrime sa naň bod po bode:

1. Po raste nezamestnanosti od roku 2010 vo februári 2013 jej miera klesla, v roku 2013 je prírastok nezamestnaných nižší, ako za rovnaké obdobie predošlej vlády.

Ďurana zdôrazňuje, že nezamestnanosť je aktuálne najvyššia od roku 2004 a vláda jej svojimi opatreniami podľa neho príliš nepomáha. "Slovensko má najvyššiu daň z príjmu právnických osôb z postkomunistických krajín. V priebehu nasledujúcich rokov budeme mať túto daň vyššiu ako Veľká Británia, Dánsko, Fínsko, či Švédsko," reagoval na zverejnený dokument analytik. Zvyšovani daní podľa neho bráni prísunu zahraničných investícií a tým aj vytváraniu nových pracovných miest. Ďurana navyše kritizuje aj odvody z práce na dohodu, ktoré podľa neho vytlačili z trhu 150 tisíc ľudí.

2. V US Steele sme zachránili viac tisíc pracovných miest

"Na náklady všetkých ostatných zamestnávateľov," reaguje Richard Ďurana. Medializovaný prípad záchrany americkej prítomnosti v Košiciach podľa neho prekrýva príbehy tisícok malých firiem a živnostníkov, ktorí kvôli vysokým poplatkom za odber elektriny musia prepúšťať, alebo zatvárať prevádzky.

3. Investícia Continental za 250 miliónov eur vytvorí 600 pracovných miest v Púchove, 930 nových miest pribudne vo Vranove nad Topľou a Prakovciach pri Gelnici. Pripravených je 22 investičných projektov, väčšina na východe a strede krajiny.

Vláda podľa Ďuranu investičnými stimulmi škodí ekonomike, pretože prerozdeľuje zdroje od všetkých podnikateľov k zopár vyvoleným. "Ak chce vláda skutočne pomáhať podnikateľom, najlepším stimulom je zníženie daní a odvodov. Keby vláda pozastavila poskytovanie investičných stimulov pre pár firiem, okamžite by mohla znížiť firemnú daň o jeden percentuálny bod," navrhuje Ďurana alternatívne riešenie.

4. 6000 mladých nezamestnaných je späť v pracovnom pomere, rovnaký projekt štartuje pre 4-5 tisíc dlhodobo nezamestnaných.

Podľa Ďuranu sú tieto pracovné miesta dlhodobo neudržateľné, zamestnávatelia ich vytvoria preto, aby dostali dotáciu. Vytvoria sa na miestach, kde sa budú dať minúť eurofondy a nie tam, kde by boli skutočne potrebné. "Vláda plánuje minúť 70 miliónov eur na podporu zamestnávania ľudí vo veku od 29 rokov a nad 50 rokov. Keby sa títo ľudia zamestnali za minimálnu mzdu, zamestná sa ich 12.500. Keby sa namiesto toho znížili odvody pre nízkopríjmových pracovníkov, mohlo by sa takto vytvoriť až 4x viac pracovných miest," dodáva analytik.

5. Druhýkrát v tomto roku klesajú ceny elektriny pre domácnosti, rast cien klesol na 1,9%

"Firmy na Slovensku platia najvyššie ceny elektriny v EÚ, čo podkopáva ich konkurencieschopnosť so zahraničnými firmami," komentuje Ďurana.

6. Znižovaním deficitu na 2,9% HDP zabezpečujeme dôveryhodnosť krajiny, predajom štátnych dlhopisov za historicky najnižšie rizikové prirážky sme ušetrili 120 mil. eur.

Podľa Ďuranu vláda znižuje deficit takmer výlučne na príjmovej strane, cez zvyšovanie daní. Podkopáva tým budúci rast hospodárstva. "Zvyšovať dane v čase rastúcej nezamestnanosti je najhoršie možné opatrenie v hospodárskej a fiškálnej politike," tvrdí analytik. Podľa neho zvyšovanie daní vôbec nebolo potrebné. Historicky najnižšie rizikové prirážky na slovenské štátne dlhopisy sú podľa neho skôr dôsledkom prísľubu Európske centrálnej banky zachraňovať nesolventné krajiny.

 7. Nezdražujeme zvýšením DPH, verejné financie ozdravujeme zaťažením bánk, monopolov, ľudí s príjmom nad 3300 eur a firiem, taktiež šetrením na vládnej spotrebe.

"Tu vláda klame," reaguje Richard Ďurana. Ficovmu kabinetu vytýka najmä zaťaženie dohodárov a živnostníkov, ktorí určite nezarábajú 3.300 mesačne. Tieto opatrenia podľa neho budú ešte dlho brzdiť ekonomický rast a tvorbu pracovných miest. "Vysoká nezamestnanosť bude s veľkou pravdepodobnosťou pretrvávať," prognózuje Ďurana.

8. Zmenou zákonníka práce sme posilnili postavenie zamestnancov.

"Na úkor nezamestnaných," reaguje Ďurana. Podľa neho si odborári ako malá, ale dobre organizovaná skupina presadzujú svoje záujmy na úkor nezamestnaných, ktorých je síce veľa, ale neorganizujú sa. "Keby nezamestnaní mali odbory, bojovali by za pružnejší Zákonník práce a zrušenie minimálnej mzdy, pretože by takto dostali šancu zamestnať sa," dodáva Richard Ďurana.

9. Sfunkčnili sme daňovú správu, daňová kobra odhalila podvody vo výške 60 miliónov eur.

Tu Ďurana vládu chváli, najmä za boj proti podvodom s DPH.

10. Zaviedli sme 24 opatrení na zníženie administratívnej záťaže podnikateľov

Ďurana skôr hovorí o pripravovaných opatreniach, ktoré majú vstúpiť do platnosti na budúci rok. V tomto roku ich hľadá márne. Oceňuje však opatrenia, ktoré podnikanie zjednodušujú, hoci podľa neho by mali byť doplnkom, nie nosnou časťou podpory podnikania. Tu ako hlavné problémy stále vníma nízku vymožiteľnosť práva  a vysoké daňovo-odvodové zaťaženie.

11. O 43% sme zvýšili čerpanie eurofondov, zvýšili sme príjem z rozpočtu EÚ v rokoch 2014-2020 na viac ako 13 miliárd eur.

Tu si vláda podľa Ďuranu privlastňuje úspechy, o ktoré sa nepričinila. Rozhodnutie o čerpaní fondov podľa neho urobilo celé európske spoločenstvo, nie iba slovenská vláda. Ďurana navyše upozorňuje, že všetky projekty financované z eurofondov vyžadujú aj našu finančnú spoluúčasť. Vytvárajú tak ďalší tlak na míňanie verejných peňazí. "Často sa prostriedky využívajú na veci, ktoré by nám inak ani nenapadlo robiť. Z tohto pohľadu je čerpanie eurofondov spojené s veľkým plytvaním," dodal.

12. Reformou štátnej správy ESO znížime počet úradov z 613 na 79 a ušetríme až 700 miliónov eur.

Tu Ďurana tvrdí, že vláda stále nezverejnila konkrétne podklady, ktoré by potvrdili úsporu 700 miliónov. Doterajšie úspory sú podľa neho v desiatkach miliónov eur.

- Reformujeme školstvo, aby sa viac absolventov uplatnilo na trhu práce, zvyšujeme platy učiteľov.

Ďurana kontruje: "Reforma školstva je skôr prianím a platy vláda dvíha až na základe štrajku učiteľov."

13. Zmenou odvodov do I. a II. piliera a ďalšími zmenami sme dôchodkový systém nastavili na udržateľnosť.

Tu podľa Ďuranu vláda opäť zaklamala. Hoci zoškrtala druhý pilier a zaťažila odvodmi dohodárov a živnostníkov, štátny dôchodkový pilier sa stále topí v hlbokom deficite, ktorý sa ďalej zhoršuje.

14. Sme spoľahlivým a dôveryhodným partnerom v EÚ a v Eurozóne

Táto veta podľa analytika znamená, že zachraňujeme bankové systémy bohatších krajín, pričom vlastné banky sme za astronomické peniaze z vlastnej kasy už ozdravili - za éry Mikuláša Dzurindu. Priemerný Slovák podľa Ďuranu vložil do rôznych záchranných mechanizmov už 3033 eur.


15. Zvýšili sme transparentnosť verejného obstarávania

Ďurana pripomína aktuálne kauzy okolo spätného pozmeňovania zmlúv na internete, či aféru okolo Regionálnej obstarávacej agentúry z Horných Plachtiniec. Tvrdí, že v tejto oblasti nenastal významný posun.

16. Opozícia obsadila posty dvoch podpredsedov NRSR, vládnych splnomocnencov, má nárok na post šéfa NKÚ, Úrad pre verejné obstarávanie vedie kandidátka vlády Ivety Radičovej.

Ďurana pripomína, že verejné financie tečú mimo týchto kanálov.

17. Vládneme bez škandálov, stabilne, nezaťažujeme verejnosť vnútornými spormi.

"Absencia stámiliónových škandálov neznamená, že sa s verejnými prostriedkami neplytvá," tvrdí Ďurana. Pripomína, že ani táto vláda nie je bez káuz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu