Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

NÚCEM spúšťa projekt za 12,6 milióna eur: Zvýšenie kvality vzdelávania!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Národný ústav certifikovaných meraní (NÚCEM) spúšťa projekt za 12,6 milióna eur hlavne z prostriedkov EÚ, ktorého cieľom je zvýšenie kvality vzdelávania s využitým elektronického testovania. Nový projekt ráta aj s nevyhnutným doplnením technickej podpory pre projekt a zapojené školy.

Do projektu pod názvom Zvyšovanie kvality vzdelávania na základných a stredných školách s využitím elektronického testovania sa zapojí približne 160 000 žiakov základných a stredných škôl, okolo 550 pedagogických zamestnancov a ďalší pracovníci z oblasti vzdelávania.

NÚCEM preto v týchto dňoch vyhlasuje verejné obstarávanie užšou súťažou na nadlimitnú zákazku na dodávku tovarov, licencií a služieb nevyhnutných na tvorbu testovacích nástrojov a elektronického testovania žiakov základných a stredných škôl. Projekt, ktorý potrvá 2,5 roka, je spolufinancovaný z prostriedkov Európskeho sociálneho fondu prostredníctvom Operačného programu Vzdelávanie.

Je určený pre dvetisíc regionálnych škôl - 1 600 základných a 400 stredných škôl zo všetkých krajov vrátane Bratislavského. Agentúru SITA informovala manažérka publicity Mária Grebeňová-Laczová.

Potrebné je napríklad obstarať softvér pre účastníkov projektu, licencie rôznych druhov a úrovní pre žiakov a učiteľov, autorov testov, posudzovateľov, garantov tvorby testovacích nástrojov, recenzentov, štatistikov, analytikov, psychometrikov a gestorov ako aj pre rôzne typy elektronických testovaní.

Cieľom národného projektu je zvýšiť kvalitu vzdelávania na Slovensku prostredníctvom moderného elektronického testovania a vytvorením takých podmienok, aby sa doň postupne mohli zapojiť všetky základné a stredné školy. „Keď zavedieme merania výsledkov vo všeobecnovzdelávacích predmetoch elektronickou cestou, efektívne získame informácie, ktoré nám v súčasnosti v školstve chýbajú. Potrebujeme smerodajné podklady na nastavenie nových parametrov a prístupov k lepšiemu vzdelávaniu pre naše deti a mládež.,“ povedala riaditeľka NÚCEM Romana Kanovská.

Dodala, že napríklad podľa výsledkov medzinárodných porovnávaní žiakov PISA z roku 2009 v čitateľskej aj prírodovednej gramotnosti Slovensko je pod priemerom úspešnosti krajín OECD a v matematickej gramotnosti dosahujú slovenskí žiaci priemernú úroveň. „Pri testovaní budeme klásť dôraz na prírodovedné predmety a kľúčové kompetencie - čitateľskú, matematickú, prírodovednú, finančnú a štatistickú gramotnosť. Tento projekt vytvorí zázemie pre systematické merania výsledkov vzdelávania,“ vysvetlila riaditeľka NÚCEM. Podrobnejšie informácie o projekte poskytne NÚCEM v máji na tlačovej besede.

Národný projekt „Zvyšovanie kvality vzdelávania na základných a stredných školách s využitím elektronického testovania“ učiteľom zrýchli prácu pri hodnotení žiakov, prinesie novú veľkú databázu elektronických testov a úloh pre učiteľov vytvorených podľa Štátneho vzdelávacieho programu. Zároveň overí aj model elektronického testovania maturantov na úrovni celoštátnych skúšok (Maturita on-line) a žiakov 9. ročníkov základných škôl (Testovania 9 on-line).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu