Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nový riaditeľ STV Radim Hreha: Samozvaný mediálny odborník?

Radim Hreha bude v STV vládnuť päť rokov.
Radim Hreha bude v STV vládnuť päť rokov.

BRATISLAVA - Slovenská televízia má na päť rokov nového riaditeľa. Aj vďaka novele zákona z pera poslanca Smeru Dušana Jarjabka sa ním prekvapujúco stal Radim Hreha.

V Čechách je údajne poradcom riaditeľa Českej televízie a odborníkom na digitalizáciu. Cez firmu CEPRA však pomáhal aj šéfovi TV Nova Vladimírovi Železnému v čase, keď sa rozkmotril s mediálnym gigantom CME. Za vtedajšie aktivity Novy majú Česi zaplatiť 13 miliárd. Dúfajme, že nás nič podobné nečaká. To by sa nám nový riaditeľ STV pekne predražil.

Nový riaditeľ STV prešiel počas svojho života kadejakými postmi. Pred revolúciou pracoval ako vedúci autoservisu a do roku 1994 bol riaditeľom podniku Drobný tovar Košice. V roku 1998 sa stal prekvapujúco vrchným mediálnym analytikom spoločnosti CEPRA, ktorej klientom bola aj TV Nova. Práve v tom čase sa v susedných Čechách začal spor o vlastníctvo najsledovanejšej televízie. Jej vtedajší riaditeľ Vladimír Železný vtedy zbavil hlavného investora americko-holandskú spoločnosť CME vplyvu v televízii. CEPRA v tom čase stála po boku Železného.

O päť rokov neskôr Česko prehralo arbitrážny spor so spoločnosťou CME. Ľudia sa zo svojich daní poskladali na pokutu 10,5 miliardy českých korún (viac ako 13 miliárd Sk), ktorú musel zaplatiť štát za to, že neochránil jeho investície.

O rozruch sa Hreha postaral aj začiatkom tohto roka, keď prekvapujúco nastúpil na post vymyslenej funkcie riaditeľa sekretariátu Českej televízie (ČT). Jeho úlohou bolo zmeniť organizačnú struktúru ČT. O tri mesiace ohlásil, že z verejnoprávnej televízie v júni 2006 odíde. I keď nikto nikdy neuviedol, aký na to mal dôvod, české médiá špekulovali o konflikte s moderátorom Janom Krausom. Ten Hrehu kritizoval najmä za jeho prácu pre TV Nova a jeho politické loby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu