Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ministerstvo práce ide nakúpiť predražené mapy: Dvetisíc kusov za 86 tisíc eur!

Minister práce Ján Richter
Minister práce Ján Richter (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo práce uzavrelo zmluvy na nákup kancelárskych potrieb za 16,5 milióna eur. Medzi nimi aj dvetisíc predražených nástenných máp, alebo 55 200 kníh jázd. Na drahý nákup upozornil učiteľ gymnázia v Skalici.

Ministerstvo podpísalo rámcovú zmluvu na tisíce kancelárskych potrieb. O zmluve informovali viaceré médiá, no všetky sa odvolali na blog učiteľa zemepisu Petra Faráráka zo Skalice. Ten sa čuduje, načo ministerstvo pre svoje organizácie nakupuje dvetisíc nástenných laminovaných máp. Zdá sa mu to čudné jednak preto, že za posledné roky na mape Slovenska nenastali tak radikálne zmeny, aby sa museli plošne meniť. Školy si vystačia so starými mapami. Učiteľ navyše upozornil aj na to, že ministerstvo za mapy zadefinovalo cenu 43 eur za kus, pričom na internete sa podobné mapy dajú nájsť oveľa lacnejšie. V dobe internetových máp je navyše zrejmé, že nástenné mapy budú slúžiť skôr ako ozdoby.

Rámcová zmluva s firmou Xepap navyše počíta aj s 55 200 knihami jázd po 1,73 eura, či 4 860 stolovými kalkulačkami. Učiteľ na nákup upozornil v rámci iniciatívy nespokojných učiteľov, ktorí chcú ukázať štátu, kde môže ušetriť, keď nemá na zvýšenie učiteľských platov.

Ministerstvo práce sa bráni, že rámcová zmluva neznamená, že výrobky sa nevyhnutne musia nakúpiť v takom počte. "Ide o rámcovú zmluvu na štyri roky, ktorá určuje maximálne ceny za jednotlivé tovary. Ministerstvo nie je povinné mapy odobrať. Za celé obdobie nemusíme kúpiť ani jednu," tvrdí podľa denníka SME hovorca Ministerstva práce Michal Jurči.

Spoločnosti Xepap sa v získavaní štátnych zákaziek darí dlhodobo, stačí si jej meno zadať do Centrálneho registra zmlúv. Denník SME s odvolaním sa na týždenník Trend naznačuje, že firma Xepap môže mať nepriame prepojenia na banskobystrického župana a europoslanca za Smer Vladimíra Maňku. Maňka mal byť v minulosti partnerom vo firme Investex, ktorej majitelia vlastnia aj firmu I.G. Rent, ktorá je spoločníkom Xepapu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu