Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Analytici sa pýtajú: Po krachujúcom Cypre sú na rade štyri štáty, aj Slovensko?

Po kríze na Cypre je na rade Slovensk, píše International Business Times.
Po kríze na Cypre je na rade Slovensk, píše International Business Times. (Zdroj: International Business Times)

BRATISLAVA - Na Slovensku je módou adresovať nelichotivé vyjadrenia "lenivým" štátom juhu Európy, ktoré sa aktuálne topia v dlhovej kríze. Čoskoro nás však môže smiech prejsť. Podľa International Business Times nás analytici radia do skupiny krajín, ktorá môže schytať ďalšiu vlnu krízy.

"Kto je na rade? Slovinsku, Slovensku, Luxembursku a Malte hrozí nákaza z Cypru, banková kríza sa prehlubuje." Takýmto titulkom varuje webstránka International Business Times, ekonomického magazínu v New Yorku. Článok varuje v prvom rade krajiny, ktoré majú na svoju veľkosť prerastené bankové sektory, medzi prvými spomína Slovinsko. Tam sa úrokové sadzby za desaťročné vládne dlhopisy vyšplhali na najvyššiu úroveň od septembra. Znamená to, že investori prestávajú Slovinsku dôverovať a sú mu ochotní požičať iba za vyššie úroky. Konkrétne 6,8 percenta, uvádza International Business times.

Slovinsko má aj iný problém - nedobytné pohľadávky v bankách. Tie v súčasnosti tvoria 15 percent portfólií slovinských bánk, tri najväčšie banky majú až dvadsať percent toxických úverov. Krajina je pritom už dva roky v recesií. Ak sa úroky neznížia, Slovinsko si čoskoro nebude môcť požičiavať na trhoch a bude potrebovať záchranný balík. Tamojšia vláda zatiaľ popiera, že by jej hrozil cyperský scenár.

Popri Malte a Luxembursku sa vo varovných scenároch spomínajú aj dve ďalšie krajiny - Estónsko a Slovensko. Obe krajiny sú zatiaľ nad hladinou. Estónske banky sú financované z bánk severských krajín, ktoré sú tradične spoľahlivé, píše International Business Times.

Pripomína aj to, že Slovensko má relatívne malý bankový systém a naše hospodárstvo dokázalo rásť aj počas krízy. "Ak sa trhy budú naďalej obávať malých ekonomík po tom ako dopadol Cyprus, obe spomenuté krajiny sú naďalej vystavené nákaze," cituje International Business Times analytika Jamesa Howata z londýnskej spoločnosti Capital Economics.


 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu