Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Slovenskom raji spadla lavína, zasypala českú turistiku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

POPRAD - Prostredníctvom linky tiesňového volania 112 požiadali v nedeľu podvečer horských záchranárov o pomoc českí turisti, ktorí prechádzali cez Veľký Sokol v Slovenskom raji.

Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že zo svahu nad turistickým chodníkom spadla lavína z mokrého ťažkého snehu a zachytila turistku, ktorá bola chvíľu celkom zasypaná a trčala jej len ruka.

Sedem českých kolegov ju okamžite začalo vyhrabávať. Pád lavíny jej však spôsobil viacpočetné poranenia hlavy, rebier, panvy alebo bedrového kĺbu.

Záchranári ihneď po príchode na miesto zranenú ošetrili a zafixovali pomocou vákuového matraca na nosidlách; pomocou lanovej techniky ju potom spustili dolu Veľkým vodopádom. Následne bola pacientka preložená na nosidlá, v ktorých ju transportovali do ústia Veľkého Sokola.  

Terénnym vozidlom HZS ju záchranári previezli na Pílu, kde ju odovzdali privolanej posádke Rýchlej lekárskej pomoci. Záchrannej akcie sa zúčastnilo päť profesionálnych a osem dobrovoľných zmluvných záchranárov HZS. Záchrana prebiehala v nepriaznivých poveternostných podmienkach - ťažký mokrý sneh a šmykľavý podklad komplikovali rýchlejší postup záchranárov. Záchranná akcia bola ukončená krátko pred polnocou.

Stredisko lavínovej prevencie HZS neudáva stupeň lavínového nebezpečenstva pre pohoria, v ktorých sa lavíny bežne nevyskytujú. Vplyvom tohtoročnej netypickej zimy treba podľa HZS počítať aj s možnosťou pádu lavín v horách, v ktorých sa to nepredpokladá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu