Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Smrtiaca lavína pod Satanom: Sneh pochoval horského vodcu aj Čecha!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VYSOKÉ TARY – Pozor na lavínové výstrahy! Vo Vysokých Tatrách, kde momentálne platí 3. stupeň lavínového nebezpečenstva, prišli v sobotu večer o život dvaja ľudia. Podľa informácií horských záchranárov ich strhla dosková lavína pod žľabom, ktorý je výstupovou cestou na vrchol Satan. Tam ich našli po niekoľkohodinovom pátraní, no bohužiaľ už mŕtvych.

Traja záchranári Horskej záchrannej služby so záchranárskym psom do oblasti vyrazili po tom, ako v sobotu večer na oblastný dispečing HZS Vysoké Tatry nahlásili nezvestnosť 49-ročného slovenského horského vodcu s 38-ročným českým klientom. Keďže oba telefóny nezvestných boli do večera dostupné, ale nikto na ne nereagoval, požiadalo Operačné stredisko tiesňového volania HZS o ich lokalizáciu.

Signál naznačoval, že sa obaja stále nachádzajú v danej lokalite. V nočných hodinách preto vyhlásili záchrannú akciu. Záchranári našli v spomínanom žľabe o druhej v noci spadnutú doskovú lavínu, v ktorej sa nachádzali čiastočne zasypané dve telá. Pravdepodobnou príčinou smrti postihnutých boli zranenia po páde, príčiny lavíny nie sú známe. Dnes ráno o 6:30 odišlo do Mlynickej doliny 15 profesionálnych a zmluvných záchranárov HZS. Obe telá transportovali do márnice v Novom Smokovci, kde ich prevzala polícia. O tragédii informuje HZS na svojej stránke.

Lavínu môže uvoľniť aj malé zaťaženie

Vo vysokohorskom teréne Vysokých, Západných a Nízkych Tatier trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, to znamená 3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Vo Fatrách je mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň. Veľmi nízke teploty bránia rýchlejšej stabilizácii snehovej pokrývky. Tá je na mnohých strmých svahoch, kde je naviaty novší sneh z poslednej periódy sneženia, len mierne až slabo spevnená. Uvoľnenie lavín je možné pri už pri malom dodatočnom zaťažení. Taktiež sa očakáva výskyt spontánnych stredne veľkých lavín, ktoré môžu ohroziť údolné trasy.

Pohyb vo vysokohorskom teréne Horská záchranná služba neodporúča osobám bez znalosti lavínovej problematiky a bez potrebného výstroja. Podľa Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej je tendencia lavínového nebezpečenstva mierne klesajúca

Ráno bolo na horách prevažne jasno. Silné ochladenie trvá, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -20° do -9°C. Fúkal len mierny, miestami na hrebeňoch čerstvý vietor severných smerov s rýchlosťou do 9 m/s ( 30 km/hod). Za posledných 24 hodín pripadlo v oblasti Tatier len lokálne do 2 cm nového prachového snehu. Nový sneh z poslednej periódy sneženia (20-60 cm) je rozložený veľmi nerovnomerne, vplyvom silného vetra bol previevaný a ukladaný na záveterné, najmä juhovýchodné, južné, juhozápadné a východné svahy, kde sú vytvorené nestabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Na severnej strane Tatier, v dolinách a pod stenami sa môže nachádzať väčšie množstvo nového snehu - viac ako 60 cm. Horské hrebene a iné exponované miesta sú často vyfúkané až na tvrdý, zľadovatelý povrch starej snehovej pokrývky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu