Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zvolenský: Súpis cirkevného majetku nie je problém, jeho tvorba však áno

Stanislav Zvolenský
Stanislav Zvolenský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V požiadavke ministerstva kultúry o súpis majetku cirkvi nevidíme problém, hľadáme však administratívno-technické riešenia, ako to urobiť.

Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedli predstavitelia katolíckej a evanjelickej cirkvi na Slovensku Stanislav Zvolenský a Miloš Klátik. Na stretnutí sa zišli predstavitelia šiestich cirkví.

Otázka vzťahu medzi štátom a cirkvou v súvislosti s listom ministerstva, ktoré požiadalo cirkvi o deklarovanie svojho majetku, bola kľúčovou otázkou dnešného stretnutia predstaviteľov cirkví a náboženských spoločností registrovaných na Slovensku. Miloš Klátik, generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku a predseda Ekumenickej rady cirkví (ERC), a Stanislav Zvolenský, predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS), skonštatovali, že informácie sú verejne dostupné a možno ich získať. "Napríklad v rámci našej cirkvi sa na zborovom konvente, na ktorom sa môže každý zúčastniť, hovorí o stave majetku o pohybe majetku za daný rok," uviedol Klátik.

Dodal však, že otázkou ostáva, na čo budú tieto údaje slúžiť a či je možné urobiť súpis majetku aj so zreteľom na niektoré aspekty, ktoré nie sú vnímané. "Je to napríklad aspekt majetku, ktorý bol násilne zobraný vo veľmi dobrom stave, navrátený naopak, vo veľmi zlom stave a 40 rokov bez právneho podkladu užívaný," uviedol Klátik.

Zvolenský dodal, že je dôležité vyriešiť technickú otázku, ako z pohľadu možných kapacít urobiť kompletný súpis. "Aby to zodpovedalo požiadavkám a aby sme nemohli byť obvinení, že sme chceli niečo zatajiť." Zmysel listu, ktorý požiadal o deklaráciu majetku, Klátik ani Zvolenský nechceli komentovať. "Je to otázka pre predstaviteľov štátu," uviedli. Minister kultúry Marek Maďarič v rozhovore vysvetlil obsah listu tým, že súčasťou prípravy alternatívnych systémov financovania cirkví je aj znalosť ich majetkových pomerov.

Okrem otázky súpisu majetku boli témou dnešného stretnutia podľa Zvolenského aj príprava materiálov ohľadom Národného programu na ochranu rodiny a téma senzibilizácie spoločnosti pre ochranu života.

Zvolenský ďalej konštatoval, že predstavitelia cirkvi majú záujem, napriek vedomiu o rozdieloch medzi jednotlivými cirkvami, postupovať spoločne. "Ide najmä o otázky ochrany života a rodiny a motivačného pôsobenia cirkvi v spoločnosti," povedal Zvolenský. "Preto chceme, aby sme sa na takýchto stretnutiach stretávali pravidelne," dodal bratislavský arcibiskup. Podľa Zvolenského a Klátika však spoločné stretnutia nechcú nahrádzať existujúce cirkevné inštitúcie, ako sú KBS a ERC.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu