Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Inaugurácia pápeža Františka: Chystá sa aj prezident Gašparovič

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenský prezident Ivan Gašparovič odcestuje v utorok 19. marca na jednodňovú pracovnú návštevu Vatikánu. Na Námestí sv. Petra sa spoločne s ďalšími hlavami štátov zúčastní na inauguračnej svätej omši novozvoleného pápeža Františka.

Po jej skončení sa prezident stretne so Svätým Otcom aj na osobnom prijatí v priestoroch Baziliky sv. Petra. "Na ceste bude hlavu štátu sprevádzať minister kultúry Marek Maďarič," informovala Elena Bianchi z Tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Prezident Gašparovič poslal novozvolenému pápežovi Františkovi 14. marca list, v ktorom ho pozval na návštevu Slovenska.

"Dovoľte mi, Vaša Svätosť, v mene občanov Slovenskej republiky a v mene svojom pozvať Vás na návštevu Slovenskej republiky v roku jej významných historických medzníkov. Vaša pastoračná cesta by umocnila dôležitosť uvedených výročí a povzbudila slovenských občanov v uplatňovaní kresťanských hodnôt v ich každodennom živote," napísal Gašparovič. Hlave katolíckej cirkvi v liste pripomenul, že tento rok si pripomíname 1150. výročie príchodu vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda na naše územie, 20 rokov existencie samostatnej Slovenskej republiky a tiež 20 rokov diplomatických vzťahov medzi Slovenskom a Vatikánom.

Bývalého argentínskeho kardinála Jorgeho Maria Bergoglia zvolili za hlavu katolíckej cirkvi 115 účastníci konkláve v stredu 13. marca. Celý proces odštartovala prekvapivá rezignácia Benedikta XVI., ktorý nie je hlavou katolíckej cirkvi od 28. februára a prináleží mu už len titul "emeritný pápež".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu