Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rómovia si podpálili bytovku: Mesto ju zbúra, nájomníkom poskytne náhradné bývanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TRNAVA - Trnava pripravuje búranie bytového domu na problémovej Coburgovej ulici. Jeho odstránenie v čo najkratšom čase navrhol statik, podľa ktorého je objekt nebezpečný. Rodinám s platnými nájomnými zmluvami poskytne radnica náhradné ubytovanie v rovnakej lokalite. Väčšinu nájomníkov v dome tvoria Rómovia.

V dome číslo 56-58 z prvej polovice minulého storočia je podľa Petra Klenovského z Mestského úradu v Trnave 32 bytov, len osem je obývaných legálne, ďalšie dve rodiny požiadali o obnovenie nájomných zmlúv, ktorých platnosť sa skončila. ,,Týmto desiatim rodinám ponúkneme náhradné bývanie, ďalším nájomníkom sprostredkujeme štátnu pomoc tak, aby bolo postarané o všetky deti. Dospelým bez nájomných zmlúv ponúkneme možnosť ubytovania v nocľahárni,“ povedal hovorca trnavskej radnice Pavol Tomašovič. Ďalšie byty sú obývané nelegálne, tri sú dokonca po požiari neobývateľné. Rómovia si bytový dom podpálili sami pred tromi rokmi. Tomašovič zdôraznil, že ani po zbúraní domu nemusí nikto z jeho obyvateľov zostať na ulici.

Problém s neprispôsobivými obyvateľmi Coburgovej ulice otvoril vlani na jeseň mestský poslanec Miloš Krištofík, ktorý navrhoval vysťahovať Rómov do bytov nižšieho štandardu niekde za mesto. Kolegov – poslancov upozornil, že štvrť je známa zvýšenou kriminalitou, krádežami, výtržnosťami, predajom drog, znečisťovaním prostredia odpadkami, výskytom hlodavcov a nemožnosťou pohybovať sa bez rizika po uliciach vo večerných hodinách. Jeho listom sa v novembri zaoberalo mestské zastupiteľstvo, na ktoré prišiel aj splnomocnenec vlády pre Rómov Peter Pollák. Výsledkom rokovania bolo zriadenie ďalšej komisie mestského zastupiteľstva, ktorá sa má situáciou v tejto časti mesta systematicky zaoberať.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu