Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Ombudsmanka má priority pre tento rok: Plánuje riešiť nútené sťahovanie Rómov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová zaradila medzi svoje tohtoročné priority nútené sťahovanie Rómov z ich obydlí. Potvrdila to poradkyňa pre komunikáciu Kancelárie verejného ochrancu práv (VOP) Alena Kuišová. Ombudsmanka sa tak rozhodla na základe podania Európskeho centra pre práva Rómov (ERRC), ktoré ku koncu minulého roka upozornilo na nútené vysťahovanie Rómov z Košíc a Prešova.

ERRC kritizovalo samosprávy, že búrajú príbytky Rómov a nútia ich sťahovať sa bez toho, aby sa starali o ich ďalší osud. Centrum tiež upozornilo, že niektoré mestá a obce to robia na základe zákona o odpade a vo svojich búracích rozhodnutiach definujú osady ako ilegálne skládky. Ombudsmanka určila odborný tím, ktorý sa prípadom bude venovať. Skúmať bude postupy orgánov verejnej správy a verejnej moci pri nedobrovoľných vysťahovaniach alebo nútených sťahovaniach aj v už skončených prípadoch. V týchto dňoch kancelária spracúva odpovede Košíc a Prešova. "Až na základe ich stanovísk a relevantných dokladov, budeme môcť urobiť nejaké ďalšie konkrétne kroky," vysvetľuje Dubovcová. Záležitosť je podľa nej mimoriadne závažná a nie je len otázkou týchto dvoch prípadov.

Osud 136 Rómov z košických Nižných Kapustníkov je podľa ERRC neznámy a z väčšiny z nich sa stali bezdomovci. Zámery Prešova vysťahovať približne 200 Rómov z lokality Pod Hrádkom a Stará tehelňa sú podľa ERRC v rozpore s medzinárodnými zmluvami. Centru sa tiež nepáčilo, že mestá Rómov vysťahovali do zimy. Na rozdiel od viacerých európskych krajín sa na Slovensku neuplatňuje moratórium na nútené vysťahovanie počas zimných mesiacov, vysvetľujú zástupcovia ERRC.

Hovorkyňa Košíc Martina Urik Viktorínová v reakcii na kritiku ERRC v januári vysvetlila, že mesto "chránilo 240-tisíc obyvateľov Košíc, ktorým hrozil výpadok tepla na začiatku vykurovacej sezóny". Asi 150 ľudí poškodzovalo podľa Viktorínovej tvrdenia horúcovodné potrubia teplární a mestu hrozil krízový stav. Ako hovorkyňa ďalej vysvetlila, zároveň sa ich obydlia nachádzali v bezprostrednej blízkosti železničnej stanice, čím ohrozovali životy a zdravie seba a ostatných. Z prešovskej lokality Pod hrádkom a Stará tehelňa boli vysťahované niektoré rodiny, ktoré patrili k neplatičom alebo tam bývali načierno, vysvetlil v januári prešovský primátor Pavel Hagyari. „Sú tam ľudia, ktorí nie sú Prešovčania a násilne obsadili voľné byty. V týchto´vypratávačkách´ bude mesto pokračovať,“ povedal primátor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu