Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Havarovaný vrtuľník pilotoval slovenský pretekár Daniš: Zahynul jeho syn!

Havarovaný vrtuľník pilotoval známy slovenský pretekár Daniš Zobraziť galériu (4)
Havarovaný vrtuľník pilotoval známy slovenský pretekár Daniš (Zdroj: TOPky, SITA)

SEREĎ – Chlapec (†13), ktorý neprežil nedeľnú tragickú haváriu vrtuľníka pri Seredi, je pravdepodobne synom známeho slovenského automobilového pretekára Jána Daniša (40) z Bratislavy, ktorý má na konte niekoľko ocenení z medzinárodne uznávaných aj domácich pretekov a v minulosti sa objavil aj po boku herečky Diany Mórovej. Podľa našich informácií práve on vyhliadkový vrtuľník Eurocopter EC120B v osudný deň pilotoval, keď sa s ním z neznámych dôvodov zrútil do Váhu. Ján hrôzostrašný pád prežil a zo zranení, ako aj zo straty milovaného syna, sa spamätáva v galantskej nemocnici.

K obrovskej tragédii, ktorá otriasla celým Slovenskom, došlo v nedeľu popoludní neďaleko Serede. Vyhliadková helikoptéra Eurocopter EC120B so štyrmi pasažiermi – pilotom z Bratislavy, 42-ročným mužom zo Senca, 21-ročnou dievčinou z Banskej Bystrice a len 13-ročný chlapcom z Bratislavy – krátko po 17-tej prelietala ponad rieku Váh, keď sa mala zachytiť o oceľové laná a zrútiť do vody. Pri nešťastí zahynul najmladší pasažier, ktorý má byť podľa našich informácií synom známeho slovenského pretekára a zároveň pilota havarovaného stroja.

Chlapec zahynul v tomto vraku.
Zobraziť galériu (4)
Chlapec zahynul v tomto vraku.  (Zdroj: hazz, sita)

Ide o Bratislavčana Jána Daniša (40), ktorý reprezentuje Slovensko na domácich, ale aj medzinárodných automobilových šampionátoch. Okrem iných sa svojím výkonom blysol aj na známom Ferrari Challange, kde sa jazdí výhradne na identických modeloch značky Ferrari. Talianskej automobilovej značke ostáva verný aj na domácich slovenských pretekoch Slovakia Ring, kde závodil s Ferrari 458 Italia. V minulosti bol aj priateľom slovenskej herečky Diany Mórovej. To, že práve on mal v osudnú nedeľu pilotovať havarovaný vrtuľník, nám potvrdil náš zdroj. Podľa obchodného registra havarovaný Eurocopter EC120B patrí firme, v ktorej v minulosti figuroval.

Po nešťastí ho previezli s ľahkými zraneniami do galantskej nemocnice. Chlapec, ktorým má byť jeho 13-ročný syn Janko, však toľko šťastia nemal a napriek všetkému úsiliu záchranárov, nehodu neprežil. Ján sa tak okrem rán na tele v nemocnici spamätáva aj z jednej hlbokej na srdci – stratou milovaného syna. O tom, že rodina bola preňho vždy na prvom mieste, svedčia aj jeho slová z rozhovoru pre športový časopis spred leta 2012. "Čaká ma veľa práce, ale okrem nej by som sa chcel, z dôvodu, že už onedlho sú prázdniny, viacej venovať aj rodine a deťom. Sľúbil som im pekné prázdniny a sľuby treba dodržiavať. Deti rastú a o chvíľu ma potrebovať nebudú, tak si to chcem ešte užiť," povedal pre Forza Ferrari v júni minulého roka.

Druhým mužom na palube havarovaného vrtuľníka mal byť takisto profesionálny pretekár Dick Kvetňanský (42), ktorý v minulosti vyrábal repliky áut pre filmový priemysel.

Dick Kvetňanský
Zobraziť galériu (4)
Dick Kvetňanský  (Zdroj: Race4.sk)

Tragickú smrť chlapca už vyšetruje polícia

Vyhliadkový vrtuľník sa do Váhu neďaleko Serede zrútil v nedeľu krátko po 17-tej. Po páde sa rozlomil na dve časti. Jedna, v ktorej boli všetci štyria pasažieri, uviazla na brehu, druhú odnášal prúd dole riekou. Pilotovi (40), mužovi (42) a mladej žene (21) sa podarilo z vraku vyplávať, 13-ročný chlapec v ňom však ostal zakliesnený. Napriek tomu, že sa ho hasičom po niekoľkých minútach podarilo vyslobodiť, zraneniam nakoniec podľahol. Muža a ženu previezli s ľahkými zraneniami do trnavskej nemocnice, pilota do galantskej. Tam podstúpil aj test na alkohol s negatívnym výsledkom.

Ako dnes informoval primár traumatologicko-ortopedickej kliniky Peter Urban, muža (42) a dievčinu (21) by mohli z trnavskej nemocnice prepustiť už o pár dní. Obaja utrpeli úraz hlavy, tržné rany, odreniny a boli podchladení. Ich zdravotný stav je stabilizovaný a ak nenastanú komplikácie, obaja pacienti budú v priebehu dvoch – troch dní prepustení domov.

S vynášaním trosiek hasičom pomáhala aj armáda.
Zobraziť galériu (4)
S vynášaním trosiek hasičom pomáhala aj armáda.  (Zdroj: hazz, sita)

Prípad už prešetruje aj polícia, ktorá začala trestné stíhanie za prečin usmrtenia. „V prípade obvinenia konkrétnej osoby hrozí za tento skutok trest odňatia slobody na dva až päť rokov,“ povedal trnavský policajný hovorca Michal Hanus. Škody na vrtuľníku, z ktorého po páde ostal len vrak, odhadli policajti na najmenej 40 tisíc eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu