Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Utajený zázrak: Najväčšiu leteckú tragédiu armády prežila okrem Farkaša aj vojačka!

Obete tragickej leteckej nehody v Hejciach Zobraziť galériu (2)
Obete tragickej leteckej nehody v Hejciach (Zdroj: obrana, sita)

BRATISLAVA – Sedem rokov od tragickej nehody lietadla vracajúceho sa z misie v Kosove sa objavila šokujúca informácia. Podľa nej totiž z roty prežil okrem vojaka Farkaša aj ďalší človek. Tesne pred odletom totiž rozhodol veliteľ misie o tom, že vojačka ako jediná s nimi nepoletí. Údajne bola na neho nesmierne nahnevaná, keďže sa už tešila domov za rodinou. Toto rozhodnutie však znamenalo, že jej zachránil život.

Tento príbeh podľa našich informácií odtajnila armáda po vyše 6 rokov od tragédie v jednom zo svojich materiálov. Základom bola spomienka a spoveď preživšieho tragédie Martina Farkaša. Ten opísal posledné hodiny, ktoré prežíval kontingent pred odletom.

Podľa neho bolo vo voľnej debate  cítiť, ako sa všetci tešia domov, na svoje rodiny, priateľov, no na druhej strane aj smútok a nostalgiu za zážitkami, vytvorenými novými priateľstvami. „Pri prvom výročí odchodu z Kosova sme si naplánovali stretnutie na chate a už dopredu sme sa naň tešili.  Ale stalo sa, čo sa stalo. Zo štábu kontingentu sme zostali len štyria. Dvom predĺžili misiu, jedna letela druhým lietadlom. Ešte sa trošku hnevala na veliteľa, že ju nedal do lietadla s nami, aby sme mohli prísť spolu domov. Ani ona ani on vtedy netušili, že jej zachránil život.“

Na ministerstve obrany nám prípad potvrdili. „Po ukončení pôsobenia vojakov v zahraničí je právomocou veliteľa kontingentu každej zahraničnej operácie a misie určiť spôsobom dopravy príslušníkov kontingentu späť na Slovensko. Táto právomoc zahŕňa aj rozdelenie vojakov do jednotlivých dopravných prostriedkov (v prípade, že ich je použitých viacero). Vojaci teda nerozhodujú sami, ktorým lietadlom chcú letieť. Spomínaná vojačka, ako aj zvyšok príslušníkov misie, ktorí leteli druhým lietadlom, sa prepravovali na základe rozhodnutia veliteľa kontingentu vydaného pred samotnými letmi,“ reagovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.

Veliteľom roty bol podplukovník Ľuboš Balucha, ktorý však zomrel pri leteckom nešťastí tak ako aj jeho podriadení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu