Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Bratislavský integrovaný dopravný systém vyhovel vozičkárom, pocestujú zadarmo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V bratislavskej mestskej hromadnej doprave (MHD) budú môcť hendikepovaní aj naďalej cestovať zadarmo. Integrovaný dopravný systém, ktorý začne v hlavnom meste a na Záhorí platiť od marca, má zjednotiť ceny lístkov a hendikepovaným tak hrozilo, že ich o bezplatné cestovanie pripraví. Za lístok mali zaplatiť polovičnú cenu. Do konca júna sa však nič nezmení.

"Zástupcovia všetkých zúčastnených strán na projekte Bratislavskej integrovanej dopravy (BID) sa na dnešnom stretnutí dohodli na tom, že do konca júna ostanú zľavy pre cestujúcich s preukazom ZŤP a ich sprievod nezmenené u každého dopravcu," informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Iveta Tyšlerová. Počas tohto štvormesačného obdobia urobia podľa jej slov všetci zainteresovaní analýzy, aký finančný dosah bude mať bezplatné cestovanie vozičkárov na ich rozpočet.

Cestujúci z hlavného mesta a Záhoria budú môcť od budúceho mesiaca na jeden predplatený lístok využiť autobus, vlak, trolejbus aj električku a vo vybraných lokalitách cestovať neobmedzene. Predplatený cestovný lístok bude platiť pre spoje Dopravného podniku Bratislava, Železničnej spoločnosti Slovensko a spoločnosti Slovak Lines. Dopravcovia sa tak museli dohodnúť na rovnakých podmienkach. Držiteľom preukazov ZŤP však zľavu nenechali. Na internete tak ľudia začali spisovať petíciu a na mesto začali chodiť pripomienky.

Generálny riaditeľ Ľubomír Belfi uviedol, že Dopravný podnik Bratislava (DPB) so spoplatnením nesúhlasil. "Od začiatku sme boli proti tomuto kroku a celý proces schvaľovania podkladov má ešte nedostatky, na ktoré sme upozorňovali," hovorí Belfi s tým, že hoci spoplatnenie vozičkárov namietali, pripomienky spoločnosť BID neakceptovala. Návrh podľa neho tak predložila bez konečnej dohody s dopravným podnikom. Pre ťažko zdravotne postihnutých sa však po rokovaniach nakoniec nič nemení. "Pre cestujúcich teda platí Tarifa MHD v Bratislave, kým nedostaneme nový cenový výmer od magistrátu," dodal Belfi.

Územie kraja od marca rozčlenia na vyše 20 zón, dve z nich budú mestské, zvyšné regionálne. Pri kúpe lístka si zákazník zvolí, cez aké zóny bude cestovať a podľa toho za lístok zaplatí, bez ohľadu na to, či v zóne zastávka je alebo nie. Výška cestovného sa teda bude odvíjať od počtu zvolených zón a dĺžky platnosti lístka.

Druhú etapu integrovanej dopravy plánujú zaviesť k 8. decembru a mala by zahŕňať zvyšné územie Bratislavského kraja, regióny Pezinok, Senec a Dunajskú Lužnú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu