Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Za päť onkoliekov zaplatia pacienti po novom namiesto pár eur aj stovky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Niektorí onkologickí pacienti, ktorí užívajú jeden z liekov Alkeran, Lanvis, Leukeran, Myleran a Purinethol, pocítili na doplatkoch za svoju liečbu po novom roku výrazné zmeny. Ceny jedného balenia týchto liekov najmä pre pacientov s leukémiou, a to aj detských, stúpli o desiatky aj stovky eur. Nie všetkým ich však preplatia zdravotné poisťovne.

Najvýraznejší skok nastal v prípade lieku Myleran; kým vlani stál necelých deväť eur, teraz je jeho cena 281. Napríklad cena Leukeranu stúpla z necelých päť eur na 181, Lanvisu z necelých 24 eur na vyše 181 eur. Pri Purinethole došlo k nárastu zo 6,4 na 80 eur. S výpočtom pomohol prvý viceprezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Dôvodom tejto situácie je to, že firma, ktorá lieky dodáva na slovenský trh, požiadala o výrazné zvýšenie ceny, čo legislatíva neumožňuje slovenským orgánom akceptovať. Lieky tak vypadli z kategorizačného zoznamu a prišli o úhrady poisťovní. Sú tak aj naďalej pre pacientov dostupné, poisťovne ich však nemusia pacientom uhrádzať.

Ministerstvo zdravotníctva túto situáciu označuje za "vydieranie pacientom". Ako uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková, takýto trend bude firma pravdepodobne opakovať aj v iných krajinách a keď následne požiada o vstup do kategorizácie, cena lieku sa zdvihne. Na Slovensku sa ceny určujú ako priemer troch najnižších cien v EÚ. Podľa ministerstva nie je pritom na zvýšenie dôvod.

Jeden z liekov, Purinethol, ktorý je určený detským onkopacientom, má byť už starý a overený liek bez potreby zdrojov na inovácie. Na problémy s jeho preplácaním upozornila vo štvrtok (31. 1.) vo svojom spravodajstve televízia Joj. Čižmáriková v tejto súvislosti poukázala na to, že pre detských pacientov neexistuje iná náhrada. "Vyslovene je to len politika firmy a, bohužiaľ, v tomto nemôžme nič robiť," skonštatovala.

Lieky zatiaľ pacientom prepláca iba štátna poisťovňa, súkromné nie, legislatíva im to však ani nekáže. "Na základe požiadavky odborníka MZ SR pre hematológiu zo 7. januára o úhradu nekategorizovaných liekov Všeobecná zdravotná poisťovňa vydala súhlas s úhradou liekov v ambulantnej zdravotnej starostlivosti," povedala Alena Michalicová z referátu komunikácie VšZP s tým, že nie je dopredu potrebný súhlas. Poisťovňa ich bude podľa jej slov uhrádzať do odvolania alebo do zaradenia liekov do zoznamu tých kategorizovaných.

"Uvedené lieky od 1. januára nie sú zaradené v zozname liekov a zdravotníckych pomôcok hradených z verejného zdravotného poistenia. Keďže držiteľ registrácie sám požiadal ministerstvo o vyradenie týchto liekov z úhrady zo zdravotného poistenia a súčasne niekoľkonásobne zvýšil maximálne ceny výrobcu, je potrebné túto situáciu riešiť, aby pacienti neostali bez liečby. Momentálne sme v kontakte s ministerstvom a hlavným odborníkom pre hematológiu s cieľom zabezpečiť liečbu pre našich pacientov," povedala PR špecialistka Dôvery Monika Šimunová.

Union zdravotná poisťovňa lieky preplatí počas hospitalizácie pacienta, vtedy je úhrada zahrnutá v tej za hospitalizačný prípad. "Union ZP uhrádza lieky v rozsahu, spôsobom a do výšky podľa platnej kategorizácie liekov. Uvedené lieky nie sú zahrnuté v kategorizácii liekov, teda nie sú predpisované na lekársky predpis," reagovala hovorkyňa poisťovne Judita Smatanová.

Lieky boli pôvodne od výrobcu GlaxoSmithKline, teraz s nimi však spoločnosť už nič nemá. "Dňom 7. júla 2011 Štátny ústav pre kontrolu liečiv schválil prevedenie držiteľa registračného rozhodnutia na lieky Alkeran inj, Alkeran tbl., Leukeran, Lanvis, Myleran, Purinethol na spoločnosť Laboratoires Genopharm, Saint-Thibault-des-Vignes, Francúzsko. Všetky práva, ako aj povinnosti týmto dňom prechádzajú na nového držiteľa registrácie. Spoločnosť GlaxoSmithKline nedisponuje žiadnymi informáciami ohľadom dovozu alebo cenových relácií uvedených liekov, ani nám neprináleží sa k nim vyjadrovať," uviedla medicínska riaditeľka spoločnosti GSK Slovakia Tamara Milly.

Spomínaná francúzska spoločnosť Laboratoires Genopharm má na internete webovú stránku, tá však nefunguje. Mail adresovaný na kontaktný mail so žiadosť o reakciu na situáciu sa vráti s odkazom, že adresa neexistuje. Agentúra preto spoločnosť požiadala o reakciu aj formou doporučenej listovej zásielky.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu