Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Horolezec strhol doskovú lavínu pod Soliskovým hrebeňom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VYSOKÉ TATRY - Náročný víkend horských záchranárov uzavrela nočná záchranná akcia pod Soliskovým hrebeňom vo Vysokých Tatrách. V nedeľu (27.1.) pred 19. hodinou nahlásili slovenskí horolezci, že ich kamarát strhol doskovú lavínu, s ktorou spadol do jedného zo žľabov. Podľa informácií z Horskej záchrannej služby (HZS) lavínové vybavenie údajne nemal.

Keďže horolezci sa báli zostúpiť k postihnutému, nevedeli určiť, v akom stave sa nachádza. Na miesto postupne odišli tri skupiny záchranárov HZS z Vysokých Tatier, 11 profesionálov a štyria dobrovoľníci. Prvá skupina vyslobodila uviaznutých horolezcov a doviedla ich až na Solisko, odkiaľ zostúpili lanovkou. Druhá skupina záchranárov postupovala terénom odspodu.

Po príchode k pacientovi zistili, že padol približne 200 až 300-metrovým žľabom v oblasti Nižnej lávky v hrebeni Soliska smerom do Furkotskej doliny. Pacient bol po príchode záchranárov HZS v šoku, mal mnohopočetné poranenia hlavy.

Po ošetrení a nabalení ho horskí záchranári transportovali dolu Furkotskou dolinou na magistrálu, odkiaľ ho za pomoci snežného skútra previezli na Štrbské Pleso a odovzdali posádke Rýchlej lekárskej pomoci.

Záchranná akcia bola ukončená krátko pred 2. hodinou ráno. Záchranári HZS chcú touto cestou poďakovať aj pracovníkom lanoviek, ktorí im umožnili prepravu v nočných hodinách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu