Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nové správy o jedovatých trubičkách: Na týchto miestach sa ich nemusíte obávať!

Jedovaté poľské trubičky
Jedovaté poľské trubičky (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Poľské trubičky, ktoré obsahujú sušené mlieko kontaminované jedom na hlodavce, kontrolóri nenašli. Mimoriadna kontrola bola nariadená Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR po informáciách z Rýchleho výstražného systému o tom, že v niektorých vafliach z Poľska, vyrobených zo sušeného mlieka, sa našiel jed na hlodavce.

Ako ďalej informovala hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická, "celkovo bolo regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva v SR prekontrolovaných 1 781 prevádzok - bufetov, kaviarní, cukrární", z ktorých bolo 577 školských bufetov. Kontrolovalo sa od 23. do 25. januára. Iba v jednej z prevádzok našli kontrolóri cukrovinky z Poľska a aj napriek tomu, že neobsahovali sušené mlieko a neboli v zozname nebezpečných výrobkov z Poľska, ich zlikvidovali.

Úrad verejného zdravotníctva SR 22. januára informoval, že jeho kontrolóri si posvietia na poľské trubičky, ktoré obsahujú sušené mlieko kontaminované jedom na hlodavce. Úrad nariadil kontrolu potravinárskych prevádzok - bufetov, vrátane školských, stánkov s rýchlym občerstvení, cukrární, kaviarní a ďalších, ktoré mohli nakúpiť kontaminované trubičky od predajcov na Slovensku alebo ich priamo doviezť od poľského výrobcu. Vzhľadom na to, že ide o cukrovinky konzumované samostatne alebo napríklad so zmrzlinou, ktoré jedia vo všeobecnosti častejšie deti, je potrebné venovať uvedenému nebezpečenstvu mimoriadnu pozornosť. Preto odporúčame spotrebiteľom, aby tieto výrobky nekupovali, už kúpené výrobky nejedli, prípadne ich vrátili na miesto predaja, citovala tlačová správa ÚVZ SR z 22. januára hlavného hygienika Slovenskej republiky Ivana Rovného.

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR v pondelok 21. januára na svojej webstránke informovala, že na našom trhu sa objavili poľské vafľové trubičky, v ktorých bolo použité sušené mlieko kontaminované jedom na hlodavce. Sušené mlieko bolo použité ako zložka na výrobu deviatich druhov vafľových trubičiek s rôznymi náplňami v spoločnosti Magnolia, s.p.o. Poľsko podľa ŠVPS o tom informovalo v sobotu 19. januára cez rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá. Cukrovinku distribuovali na území celého Poľska, tri druhy tiež do Českej republiky, na Slovensko, do Nemecka a Litvy. Podľa zistení niektoré druhy vafľových trubičiek - Stilla DolceCocoa Rolls 2 x 50g” (Rurka waflowa oblewana wewnątrz kremem czekoladowym z czekolady mlecznej), Vanila wafles (Wafle z kremem waniliowym), Wafle Max (Rurka waflowa sucha cienka 70 g), Poesia Milk Cream (Wafle mleczne Poezja), Wiener Eiswaffel (Wafle z kremem waniliowym) boli dovezené na Slovensko. Predávali ich spoločnosti Tesco a Kaufland. Spoločnosti stiahli výrobky z predaja.

ÚVZ SR vo štvrtok 24. januára upozornil na ďalšie nebezpečné vafľové tyčinky z Poľska vyrobené zo sušeného mlieka, v ktorom bol nájdený jed na hlodavce. Ide o trubičky v 35-gramových baleniach s vanilkovou a nugátovou príchuťou. Z oznámenia, ktoré ÚVZ dostal z Českej republiky, vyplýva, že na český trh kontaminované trubičky dodala poľská spoločnosť Magnolia. Ich distribútorom sú Pekárny a cukrárny Náchod, a.s., Česká republika.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu