Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Štrajk zostáva prerušený: Učitelia nepodporia bojkot počas maturít!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Štrajk školských zamestnancov zostáva naďalej prerušený. Ďalšie protestné aktivity chcú školskí odborári podniknúť až v prípade, že minister nezapracuje ich požiadavky do vízie o ďalších krokoch v školstve, ktorú má do konca marca predložiť parlamentu.

Štrajk v deň monitora deviatakov a písomných maturít, ktorý chcú zorganizovať Nové školské odbory (NŠO), považuje Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku za neadekvátny a nesystémový.

"Štrajkový výbor odporúča našim členom a základným organizáciám zvážiť, či sa do daného protestu pripoja, pretože my nechceme ohrozovať deti a rodičov, lebo vieme, že nás v našom štrajku podporili," povedal po dnešnom zasadnutí predsedníctva líder zväzu Pavel Ondek. Školský odborový zväz chce na zasadnutiach Rady pre systémové zmeny v školstve, ktorá je poradným orgánom ministra školstva, presadzovať svoje požiadavky. "Pokiaľ by sa ukázalo, že nebudú zapracované naše požiadavky, predsedníctvo zväzu rozhodne o okamžitom vyhlásení protestných akcií, je tu aj možnosť vyhlásenia štrajku," povedal Ondek.

Zástupcovia učiteľov naďalej žiadajú zvýšenie tarifných platov v tomto roku o desať percent. Predpokladajú, že o tejto otázke budú rokovať s ministrom financií. "Pre nás by bolo prijateľné, aby tá požiadavka bola splnená, prijali by sme aj termín v polovici tohto roka," podčiarkol Ondek. Odborári tiež požadujú, aby platy učiteľov v základných a stredných školách dosiahli do konca volebného obdobia 1,2- až 1,6-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve, u vysokoškolských pedagógov by mali vzrásť na 1,7- až trojnásobok priemeru. Zároveň chcú, aby platová tabuľka nepedagogických zamestnancov začínala minimálnou mzdou. Zvýšiť by sa mali aj investície do školstva, a to každoročne o 0,3 percenta HDP. Do konca volebného obdobia by tak na tento účel malo ísť šesť percent HDP.

Hovorca ministra školstva Michal Kaliňák reagoval, že koncepčný materiál, ktorý navrhne opatrenia na modernizáciu školstva, bude ministerstvo pripravovať aj v spolupráci so školskými odborármi. "Rezort školstva berie na vedomie dnešné rozhodnutie školských odborárov," dodal hovorca. Školskí odborári prizvali na dnešné rokovanie aj zástupcu škôl, ktoré spustili štafetový štrajk, Branislava Kočana z Gymnázia na Ulici L. Sáru v Bratislave. Odborári by podľa neho mali pokračovať v protestných aktivitách hneď. "Železo by sa malo kuť za horúca," povedal Kočan po odchode z rokovania.

Najdlhší štrajk školských zamestnancov v histórii Slovenska odštartoval 26. novembra minulého roka. Po troch dňoch ho školskí odborári prerušili, čo vyvolalo u učiteľov vlnu nevôle. Bratislavské školy spustili následne štafetový štrajk, každý deň tak neučila iná škola.

Vláda zvýšila tarifné platy učiteľov a odborných zamestnancov od nového roka o päť percent. Okrem toho kabinet zmenil nariadenia, podľa ktorého musia dať samosprávy školám na platy od začiatku tohto roka celý mzdový normatív. Doteraz im museli dávať 90 percent. Hrubé priemerné mzdy učiteľov by tak podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) mali vzrásť o 94 eur. Učitelia toto číslo spochybňujú. Samosprávy zas tvrdia, že celý normatív na platy dávali aj doteraz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu