Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Turisti pozor: V Tatrách môže lavínu uvoľniť už malé zaťaženie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DEMÄNOVSKÁ DOLINA – Vo Vysokých a Západných Tatrách hrozí aj dnes od nadmorskej výšky 1700 m zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, v ostatných pohoriach mierne, 2. stupeň. TASR o tom informoval Filip Kyzek, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie (SLP) Horskej záchrannej služby (HZS) v Jasnej.

Novší sneh sa dostatočne nepreviazal so starou snehovou pokrývkou. Silný vietor väčšinu z neho previal na záveterné svahy, do žľabov a rôznych terénnych nerovností. Zvýšené lavínové nebezpečenstvo hrozí najmä na juhovýchodne orientovaných svahoch so sklonom nad 35 stupňov.

Dnes ráno bolo na horách zamračené, vo vyšších polohách hmlisto so snežením. Teplota vzduchu sa pohybovala od -9 do -2 stupňov Celzia. Fúkal silný, v nárazoch až búrlivý vietor západných smerov rýchlosťou do 75 km/h. Počas uplynulých 24 h pripadlo do 6 cm nového snehu.

„Bezpečný pohyb vo vysokohorskom teréne si vyžaduje výbornú znalosť posúdenia lokálnej lavínovej situácie, lebo snehová pokrývka je naďalej rozložená veľmi nerovnomerne,“ vystríhal Kyzek a upozornil aj na zvýšenú pravdepodobnosť spontánnych zosuvov stredne veľkých lavín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu