Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lavínové nebezpečenstvo hrozí aj naďalej, v Tatrách buďte opatrní

Ilustračné foto
Ilustračné foto

JASNÁ - Na horách bolo dnes ráno jasno až polojasno. Teplota vzduchu sa pohybovala od -17°C do -8°C, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Vo vysokých polohách fúkal čerstvý vietor severných smerov s rýchlosťou do 45 km/hod. Za posledných 24 hodín pripadlo len ojedinele do jedného centimetra nového snehu.

Za poslednú periódu sneženia (štyri dni) pripadlo vo vysokých polohách Tatier 40 až 60 cm nového snehu, ktorý bol za silného vetra previevaný na záveterné svahy, do žľabov a múld, najmä juhovýchodných orientácií. Snehová pokrývka je rozložená veľmi nerovnomerne, na hrebeňoch je často vyfúkaná až na trávnatý, skalnatý alebo zľadovatený podklad.

Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier v polohách nad 1 700 m n.m. trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, to znamená 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Nový sneh z poslednej periódy sneženia nie je dostatočne previazaný so starou snehovou pokrývkou. Väčšina tohto snehu je previata na záveterné svahy, hlavne do žľabov a múld. Zvýšené lavínové nebezpečenstvo sa týka predovšetkým svahov s južnou, juhovýchodnou a juhozápadnou orientáciou a so sklonom väčším ako 35°. Lavíny sa môžu na týchto svahoch uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení.

Možné je taktiež spontánne uvoľnenie stredne veľkých lavín. V ostatných horských oblastiach pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň. Snehová pokrývka je rozložená veľmi nerovnomerne, preto si pohyb vo vysokohorskom teréne vyžaduje znalosť posúdenia lokálnej lavínovej situácie. Lavínové nebezpečenstvo má mierne klesajúcu tendenciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu