Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Gašparovič sám už bol generálnym prokurátorom. Pohorel

Ivan Gašparovič (vľavo) a Vladimír Mečiar v júli 1992 oslavujú podpísanie Deklarácie zvrchovanosti Slovenska.
Ivan Gašparovič (vľavo) a Vladimír Mečiar v júli 1992 oslavujú podpísanie Deklarácie zvrchovanosti Slovenska. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Podľa prezidenta republiky Ivana Gašparoviča Jozef Čentéš nemá morálne vlastnosti, ktoré by ho predurčovali na výkon funkcie generálneho prokurátora. Uviedol to vo vyhlásení, ktorým oznámil, že parlamentom zvoleného kandidáta za generálneho prokurátora nevymenuje. Samotný Ivan Gašparovič pritom nie tak dávno pôsobil ako generálny prokurátor. Vo funkcii pohorel, prezident republiky ho z nej odvolal.

Písal sa rok 1992 a ešte jestvovalo spoločné Československo. Jeho generálnym prokurátorom bol Ivan Gašparovič. V pondelok 2. marca 1992 však prezident Václav Havel generálneho prokurátora Gašparoviča odvolal z funkcie. Hlava štátu vtedy Generálnej prokuratúre pod Gašparovičovým vedením vytýkala nečinnosť vo viacerých prípadoch. Jedným z nich bola aj známa kauza odcudzenia spisov ŠtB z Tisovej vily v Trenčíne. Terajší poslanec NRSR a vtedajší vicepremiér Jozef Mikloško na svojom blogu napísal, že Gašparoviča Havel odvolal kvôli tomu, že sa staval nedbalo ku vyšetrovaniu zločinov komunizmu. "Veci nechával ležať, nekonal, nevyšetroval," napísal Mikloško.

Podiel na jeho odvolaní mala aj spomenutá kauza Tisovej vily. Podľa blogu novinárky Ľuby Lesnej dal vtedajší slovenský minister vnútra Vladimír Mečiar príkaz náčelníkovi inšpekcie ministerstva Leonardovi Čimovi. V januári 1990 mal Čimo na Mečiarov príkaz vniknúť do Tisovej vily v Trenčíne a zmocniť sa osemnástich spisov ŠtB. Spisy potom odovzdal Vladimírovi Mečiarovi. Čimovi pri skutku pomáhal vodič Ján Rezník, ktorý mal túto udalosť potvrdiť na výsluchu. Podobne mal Mečiar získať spisy ŠtB aj z bratislavského archívu komunistickej tajnej polície. Podľa Lesnej takto Mečiar získal svoj vlastný eštebácky spis, ako aj spis bývalého agenta ŠtB Jaroslava Svěchotu, ktorý sa stal námestníkom SIS v čase, keď ju viedol Mečiarov nominant Ivan Lexa. Tento prípad spomína aj exminister vnútra Vladimír Palko vo svojej knihe Boj o moc a tajná služba.

Kauzu odcudzenia spisov ŠtB z Tisovej vily vyšetroval aj vtedajší parlament pod vedením Františka Javorského, predsedu brannobezpečnostného výboru. Lesná píše, že samotný Javorský priznal, že vyšetrovanie išlo do stratena. "Ďalšie konanie bolo prekazené generálnym prokurátorom vtedajšej Československej federatívnej republiky," cituje Lesná Javorského. Generálnym prokurátorom bol vtedy Ivan Gašparovič.

Dodanie eštebáckych spisov Mečiarovi malo zaujímavú dohru. Práve vďaka nim vzniklo slovné spojenie "našiel som na stole". Mečiar totiž v tom čase na niekoľkých politických oponentov vytiahol informácie získané zo spisov ŠtB. Vždy však popieral, že by mu ich dodal Čimo a vyhlásil, že obálku so spismi si našiel na stole už ako predseda vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu