Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V uliciach sú po amnestii stovky trestancov: Vieme, kde a koľkých prepustili!

Úsmev na tvári nechýbal ani jednému z nich Zobraziť galériu (4)
Úsmev na tvári nechýbal ani jednému z nich (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Slovenské väznice po amnestii dnes opustilo 753 väzňov z celého Slovenska. Kancelária prezidenta pôvodne predpokladala, že by tresty väzenia mohli byť odpustené približne piatim stovkám odsúdených. Kapacita preplnených 18 slovenských ústavov, ktorá bola približne 108 percent, sa po amnestii znížila na približne 99 percent.

Prezident Ivan Gašparovič amnestiou odpustil tresty odňatia slobody, ktorých výkon je podmienečne odložený, odpustil nevykonané tresty uložené mladistvým a väzňom v ústavoch s minimálnym stupňom stráženia, ktorí nedostali viac ako 18 mesiacov. Odpustil tiež tresty vyhostenia uložené ešte pred 1. augustom 2004 ľuďom, ktorí sú v súčasnosti občanmi iných štátov Európskej únie.

Hlava štátu odpustila aj nevykonané tresty odňatia slobody za vojenské trestné činy spáchané vojakmi v povinnej základnej vojenskej službe či v povinnej náhradnej vojenskej službe. Nevzťahuje sa to však na tých, ktorých odsúdili za trestné činy porušovania práv vojakov.

V Ružomberku prepustili 1 väzňa, v Sučanoch 191 mladistvých

Z ružomberskej väznice prepustili len jedného odsúdeného, zo žilinskej 45 väzňov a zo sučianskej 191 mladistvých. Ako uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Anna Dudová Záborská, trestní sudcovia v Žilinskom kraji prešli stovky spisov a na základe rozhodnutia prezidenta o amnestii prepustili 237 odsúdených. „V stredu ráno bolo Krajskému súdu v Žiline odfaxované rozhodnutie prezidenta Slovenskej republiky o amnestii. Na základe tohto rozhodnutia trestní sudcovia Okresného súdu Žilina, Ružomberok a Martin vo väzniciach pripravili spisy odsúdených, ktorých sa amnestia týka, na rozhodnutie. O použití amnestie rozhodli sudcovia v prítomnosti prokurátorov, ktorí proti uzneseniu mali možnosť podať opravný prostriedok,“ uviedla Dudová Záborská.

V Košickom kraji prepustili 124 odsúdených

V obvode Krajského súdu v Košiciach splnilo podmienky pre rozhodnutie o použití amnestie prezidenta Slovenskej republiky 124 odsúdených, ktorí vykonávali uložený nepodmienečný trest odňatia slobody. Informovala o tom hovorkyňa košických súdov Marcela Gálová.

 

V uliciach sú po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

 

„Všetci odsúdení účastní amnestie boli včera (2.1.), po nadobudnutí právoplatnosti uznesení Okresného súdu Košice I , Okresného súdu Košice II a Okresného súdu Spišská Nová Ves, prepustení z výkonu trestu v Ústave na výkon trestu odňatia slobody,“ doplnila. Spresnila zároveň, že 24 odsúdených bolo prepustených ústavu na Floriánskej ulici v Košiciach, z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody Košice - Šaca ich bolo 97 a z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody Levoča traja.

Z väzníc v Trenčíne, Ilave a Dubnici prepustili 71 väzňov

Z troch zariadení na výkon trestu odňatia slobody v obvode Okresného súdu v Trenčíne prepustili 71 zo 122 odsúdených, na ktorých sa vzťahovala amnestia prezidenta republiky. Podľa informácií predsedníčky Okresného súdu v Trenčíne Márie Tóthovej na slobodu neprepustili 51 odsúdených. Dôvodom je výkon iného trestu, na ktorý sa amnestia nevzťahovala.

Z Nemocnice pre obvinených a odsúdených a z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Trenčíne prepustili podľa nej 20 odsúdených, za mrežami zostalo 15. Z väznice v Ilave prepustili 14 amnestovaných väzňov a z Dubnice nad Váhom sa dostalo na slobodu 37 väzňov, 36 neprepustili.

Amnestia poslala domov 101 odsúdených z Hrnčiaroviec

V Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Hrnčiarovciach nad Parnou pri Trnave sa novoročná amnestia prezidenta SR dotkla celkovo 214 odsúdených, z nich 101 už bolo alebo bude prepustených na slobodu. Informoval o tom hovorca Krajského súdu v Trnave Martin Kulíšek.

 

V uliciach sú po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

 

Rozdielne počty medzi amnestovanými a prepustenými robia tí odsúdení, ktorí sú zároveň vo väzbe pre iné trestné činy, ktorých sa amnestia netýka, a tieto tresty odňatia slobody si musia odpykať. O prepustení rozhodovali sudcovia okresných súdov v Trnave a v Piešťanoch, pod ktoré zariadenia na výkon trestu spadajú.

V Prešove a Sabinove amnestovali 40 odsúdených

Všetci odsúdení z Ústavu na výkon väzby a trestu v Prešove a Sabinove, na ktorých sa vzťahovala amnestia prezidenta SR Ivana Gašparoviča, sú už na slobode. Potvrdil to vedúci sekretariátu generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže SR Adrián Baláž.

"Rozhodovalo sa prijatým uznesením," poznamenal hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák s tým, že odsúdení, ako aj prokurátor sa vzdali práva podania sťažnosti voči prijatému uzneseniu. Rozhodnutia súdu nadobúdali okamžitú právoplatnosť. "Rozhodovanie o amnestiách sa v Prešove skončilo o 17.50 a v Sabinove o 16.50 h," priblížil Baláž s tým, že zo spomínaného zariadenia v Prešove prepustili ešte v stredu na slobodu 18 a v Sabinove 21 odsúdených.

V Prešove sa stal podľa slov hovorcu súdu v súvislosti s amnestiou prezidenta aj raritný prípad. "Jeden z odsúdených nastúpil do výkonu trestu v stredu, následne na to sa rozhodovalo o jeho amnestovaní, teda bol prepustený iba pár hodín po nástupe do výkonu trestu."

Z Leopoldova prepustili po amnestii len 28 odsúdených

Z väznice v Hrnčiarovciach nad Parnou prepustili po prezidentskej amnestii 101 odsúdených, z väznice v Leopoldove 28. Informoval o tom hovorca Krajského súdu v Trnave Martin Kulíšek.

Zo Sabovej prepúšťali najmä zlodejov

Z otvoreného oddelenia Sabová pri Rimavskej Sobote bolo vďaka prezidentskej amnestii prepustených osem väzňov. Potvrdila to Silvia Svitková z Krajského súdu Banská Bystrica. Ďalším siedmim väzňom bol amnestovaný jeden z trestov, čo podľa Svitkovej znamená, že im bol skrátený celkový trest. "Väčšina dotknutých prípadov sa týkala trestného činu krádeže," uviedla.

Na základe amnestie udelenej prezidentom SR prepustili v stredu z Ústavu na výkon väzby Banská Bystrica 40 väzňov a ďalším šiestim bol amnestovaný jeden z trestov. Otvorené oddelenie Sabová patrí pod Ústav na výkon trestu odňatia slobody Želiezovce. Kapacita oddelenia je 69 odsúdených, zaradených do minimálneho stupňa stráženia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu