Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Amnestie sú na svete: Pozrite sa, koho prepustia!

PREZIDENT: Jeho amnestie sa nevzťahujú na násilníkov, recidivistov, či narkomanov.
PREZIDENT: Jeho amnestie sa nevzťahujú na násilníkov, recidivistov, či narkomanov. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Sudcovia práve v týchto chvíľach rozhodujú o prepustení väzňov, na ktorých by sa mohla vzťahovať amnestia udelená prezidentom Ivanom Gašparovičom. Ten vyhlásil hromadnú amnestiu pri príležitosti 20. výročia vzniku Slovenskej republiky. Na slobodu sa dostanú zväčša páchatelia nedbanlivostných trestných činov, alebo ľudia s trestom kratším ako 18 mesiacov.

Gašparovič v prvom rade hľadel na ľudí, ktorí sú odsúdení podmienečne. Týmto sa tresty odpustia a navyše sa na nich má hľadieť ako keby neboli ani odsúdení. Na čerstvý vzduch sa môžu tešiť aj väzni, ktorých trest je nižší ako osemnásť mesiacov a zároveň sú mladiství, alebo pykajú vo väzniciach s najnižším stupňom stráženia. Prezident však dal pozor na to, aby sa amnestia netýkala závažnejších trestných činov. Tí väzni, ktorí svojimi prečinmi spôsobili smrť, ťažké ublíženie na zdraví, alebo veľkú hospodársku škodu, zostanú za mrežami. Aj z tejto kategórie sa však nájdu výnimky. Väzni trpiaci nevyliečiteľnými chorobami, väzni starší ako 65 rokov, či osamelé matky a otcovia, by sa tiež mali dostať na slobodu. Za mrežami zostávajú ľudia, ktorí boli odsúdení za zanedbanie povinnej výživy, šírenie toxikománie, podávanie alkoholu mladistvým, ohrozovania mravnej výchovy mládeže, alebo domáceho násilia.

Slovenské väznice sú preplnené na všetkých úrovniach s výnimkou najstráženejších oddelení. Podľa denníka SME by sa aktuálna amnestia Ivana Gašparoviča mohla dotknúť zhruba 550 väzňov. Doposiaľ najrozsiahlejšiu amnestiu vyhlásil prvý porevolučný prezident Československa Václav Havel, prepustil desiatky tisíc väzňov. Slovenskom dodnes rezonuje aj amnestia Vladimíra Mečiara, ktorou zabezpečil beztrestnosť únoscom Michala Kováča ml. a vrahom Róberta Remiáša. Takáto amnestia by už dnes bola nezákonná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu