Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Navštívi nás Svätý otec? O jeho príchod súťažíme s Českom!

Podľa Ivana Gašparoviča návšteva Slovenska nie je pre pápeža prioritou
Podľa Ivana Gašparoviča návšteva Slovenska nie je pre pápeža prioritou

BRATISLAVA - O tom, či na budúci rok pápež Benedikt XVI. navštívi SR, ešte nie je rozhodnuté. V rozhovore to uviedol prezident SR Ivan Gašparovič. Ten pozval Svätého otca na Slovensko pri príležitosti pripomenutia si 1150. výročia príchodu vierozvestcov Cyrila a Metoda na naše územie.

Ako vysvetlil, v tom čase sa o jeho prítomnosť uchádza aj Česká republika. "Problém je v tom, že podľa Vatikánskej kancelárie Svätý otec bude na budúci rok vyťažený. Sústreďuje sa na svetové stretnutie mládeže v brazílskom Riu de Janeiro. Definitívne rozhodnutie, že nepríde na Slovensko, zatiaľ nepadlo, ale nie sme prioritou," priblížil prezident. Okrem jeho pozvania existujú tiež od Konferencie biskupov Slovenska a vlády SR.

Slovensko ešte nemá splnenú svoju povinnosť, ktorá mu vyplýva zo základnej zmluvy so Svätou stolicou z roku 2000. Zo štyroch čiastkových zmlúv doteraz neuzatvorilo dve – o výhrade vo svedomí a o finančnom zabezpečení katolíckej cirkvi. O nich v novembri počas oficiálnej návštevy vo Vatikáne hovoril minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák. Podľa neho si Slovensko uvedomuje svoj medzinárodný záväzok. Obe strany chcú tieto témy konzultovať na expertnej úrovni, aby sa vyjasnilo, o čom zmluvy sú, a nevznikol tým priestor na žiadnu manipuláciu.

Prezident považuje spoluprácu medzi Slovenskom a Svätou stolicou aj na báze základnej zmluvy za veľmi dobrú. "Absentuje síce podpis na dvoch čiastkových, ktoré by sa mali realizovať, ale nemyslím si, že ich doterajšie neuzavretie komplikuje situáciu medzi SR a Vatikánom," podotkol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu