Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šéfom novej tajnej služby bude Skuhra: Exkolega Kaliňákovej manželky"

Minister obrany Martin Glváč. Nominoval na čelo tajnej služby Kaliňákovho človeka?
Minister obrany Martin Glváč. Nominoval na čelo tajnej služby Kaliňákovho človeka? (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šéf vojenskej kontrarozviedky Ľubomír Skuhra by sa mal stať šéfom novej spojenej vojenskej tajnej služby. Topkám to potvrdili dva od seba nezávislé zdroje. Skuhra má za sebou kariéru v policajných zložkách, v civilnej tajnej službe SIS, ako aj vo Vojenskom obrannom spravodajstve.

Skuhra by sa mal stať šéfom spojenej vojenskej tajnej služby Vojenské spravodajstvo, ktorá vznikla spojením doterajších dvoch agentúr - Vojenskej spravodajskej služby (VSS - rozviedka) a Vojenského obranného spravodajstva (VOS - kontrarozviedka). Zlúčenie oboch tajných služieb do jednej pred nedávnom schválil parlament. Šlo o jeden z dozvukov odpočúvacej aféry predchádzajúceho ministra Ľubomíra Galka. Ľubomír Skuhra už v minulosti pracoval ako šéf  Vojenského obranného spravodajstva. Skuhra podľa medializovaných informácií začínal v kriminálnej polícií, za éry Ivana Lexu sa dostal do SIS a neskôr prestúpil do vojenského spravodajstva.

Skuhru si na svojom blogu už dávnejšie všimol aj novinár Tom Nicholson. 1. apríla tohto roku Nicholson napísal, že Skuhrovo meno sa spomínalo medzi kandidátmi na post šéfa SIS. Miesto nakoniec dostal Ján Valko. "Skuhra má blízky vzťah s Robertom Kaliňákom (Skuhrova spolupracovnička v SIS je Kaliňákova sučasná žena)", tvrdil Nicholson. Už vtedy predpokladal, že Skuhra dostane post riaditeľa spojenej vojenskej spravodajskej služby. Skuhrovu nomináciu avizoval aj minister obrany Martin Glváč, ktorý pred vyše týždňom potvrdil, že šéfom novej spravodajskej služby bude jeden z riaditeľov jestvujúcich služieb, teda Skuhra, alebo šéf VSS Róbert Tibenský.

Podľa Nicholsona Skuhra istý čas pracoval aj pre Colný kriminálny útvar, kde mal na starosti boj proti drogám. V súvislosti s touto epizódou Nicholson popisuje prípad, v ktorom v roku 1998 obchodného parntera Skuhrovej exmanželky  zatkli na letisku Schwechat s 31 kilami kokaínu v batožine.


 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu