Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Minister Glváč obviňuje lekárov z verejného ohrozenia: Spáchali organizovaný zločin!

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

ŽILINA – Žilinskí lekári možno spáchali organizovaný zločin tým, že vo štvrtok odignorovali pohotovostné služby len niekoľko desiatok minút pred ich začiatkom, myslí si minister obrany Martin Glváč. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská je presvedčená, že lekári porušili Zákonník práce a právnici skúmajú, či nejde aj o trestný čin verejného ohrozenia.

 Zvolenská v piatok nad ránom s okamžitou platnosťou stopla všetky plánované a odkladné operácie, pretože podľa nej nie je možné, aby lekári v denných zmenách do 15:30 vykonávali odkladné operačné výkony a potom sa nevrátili k svojim pacientom.

„Pretože prax by mohla vyzerať tak, že lekár ráno príde, pooperuje a o 15:30 odíde a nechá pacienta na JIS-ke, napriek tomu, že je riadne zapísaný na službu. Takáto situácia je život a zdravie ohrozujúca, je v rozpore s etikou a osobne si myslím, že je potrebné preskúmať, či nie je aj v rozpore s trestným právom. Určite túto vec preskúmame a pokiaľ dospejeme k názoru, že áno a že bola naplnená skutková podstata niektorého z trestných činov, najmä čo sa týka verejného ohrozenia, určite sa obrátime aj na orgány činné v trestnom konaní,“ povedala Zvolenská. „Ako právnik by som chcel doplniť, že tu môže ísť aj o naplnenie skutkovej podstaty, ktorá môže byť páchaná organizovanou skupinou, pretože vo štvrtok o pol tretej, to čo sa tu dialo, to vyzeralo, že to naozaj niekto organizoval, čiže to môže naplniť aj vyššiu sadzbu,“ dodal Glváč.

Ministerka zdravotníctva by nemala problém aj s takouto formou protestu, pokiaľ by to lekári včas oznámili. Je podľa nej ale nemorálne a neetické pre obhajobu nadštandardných platov odísť od pacientov a oznámiť to len niekoľko desiatok minút pred začiatkom služby. „Tu sú lekári, ktorí zarábajú viac ako tritisíc eur. My hovoríme o nadštandardných podmienkach z hľadiska, že pri rovnakej práci ako zvyšní kolegovia v nemocniciach po celom Slovensku dostávajú nadštandardné ohodnotenie. Reagovať pritom tak, že opúšťame oddelenie niekoľko minút predtým, ako máme nastúpiť službu, to je mimoriadne neetické a nemorálne,“ dodala Zvolenská.

Krízový stav v žilinskej fakultnej nemocnici naďalej trvá. Výpoveď z ústavných pohotovostných služieb podalo vo štvrtok 134 z 228 tamojších lekárov, napriek tomu podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Čižmárikovej nemocnica dokáže zabezpečiť ústavné pohotovostné služby aj nasledujúce dni, a to žilinskými lekármi, ktorí nepodali výpovede, a lekármi z iných zdravotníckych zariadení. Zo štvrtka na piatok vypomáhali dvaja vojenskí lekári na traumatológii a jeden lekár z ružomberskej nemocnice na chirurgii. V prípade potreby je podľa Čižmárikovej pripravených ďalších 29 vojenských a aj deväť policajných lekárov.

Za prepúšťaním lekárov v žilinskej fakultnej nemocnici sú podľa jej riaditeľa Štefana Voláka nadpriemerné platy a slabá či neefektívna výkonnosť lekárov, čo by podľa Voláka už v januári viedlo k zatváraniu celých oddelení. Vedenie nemocnice chcelo v rámci prvých racionalizačných krokov, aby sa lekári pre záchranu nemocnice uskromnili. Podľa Voláka však s variantom zníženia platov lekári nesúhlasili a preto dal výpoveď jedenástim lekárom na ortopédii a siedmim na oddelení dlhodobo chorých. Osemnástim lekárom začala trojmesačná výpovedná lehota plynúť 1. decembra, Volák verí, že sa s nimi ešte dokáže dohodnúť, ak nie, nevylúčil, že ich nahradí novými lekármi za prijateľnejších platových podmienok.

Lekári tvrdia, že sú od začiatku ochotní sa s vedením nemocnice dohodnúť a aj sa uskromniť, ale riaditeľ nemocnice nemal záujem sa s nimi rozprávať a nové zmluvy im direktívne nanútil. Protestujúci žilinskí lekári sa však s vedením nemocnice nedokázali dohodnúť na obnovení riadneho chodu oddelení ani vo štvrtok večer, dohoda stroskotala práve na platoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu