Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odbory a vedenie UK podporujú požiadavky štrajku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Univerzita Komenského v Bratislave podporuje dôvody a ciele, ktoré chce Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku dosiahnuť štrajkom od 26. novembra. "Zamestnanci sa do štrajku zapoja, ale zatiaľ nevieme odhadnúť koľko z nich," dodala pre agentúru SITA Andrea Kučerová z oddelenia vzťahov s verejnosťou UK.

"Odborový zväz a vedenie UK v Bratislave sú si vedomí dlhodobých nedostatkov predovšetkým v oblasti legislatívy vo vzdelávaní a výskume ako aj vážneho podfinancovania tohto rezortu, čo ohrozuje motiváciu mladej vysokoškolskej generácie vzdelávať sa a venovať sa výskumu na Slovensku," uvádza sa vo vyhlásení odborov a vedenia UK.

Odbory a vedenie univerzity spolu s ostatnými orgánmi školy sústavne vyvíjajú úsilie na odstraňovanie týchto nedostatkov, aby zabezpečili dôstojné postavenie učiteľov a zamestnancov vysokých škôl v spoločnosti, zodpovedajúce európskym štandardom. Preto vítajú každú aktivitu smerujúcu k odstraňovaniu aspoň tých najvážnejších problémov, ktoré bránia riadnemu fungovaniu vzdelávania a výskumu, uviedli vo vyhlásení k štrajku.

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku vyhlásil od 26. novembra časovo neobmedzený štrajk. Požadujú desaťpercentné zvýšenie tarifných platov všetkých pracovníkov regionálneho a vysokého školstva a viac peňazí do školstva. Vláda im ponúkla päťpercentné zvýšenie platov, s čím odbory nesúhlasia. Do konca týždňa ešte odborárov čaká rokovanie s ministrom financií Petrom Kažimírom, z požiadavky na desaťpercentné zvýšenie platov však nemienia ustúpiť. Vláda zase argumentuje, že viac ako päť percent im rozpočet nedovoľuje ponúknuť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu