Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Cynická obluda o Škripekovej žalobe: Je mi jedno, z koho si robím srandu

Za túto fotokoláž chce poslanec žalovať portál
Za túto fotokoláž chce poslanec žalovať portál (Zdroj: cynickaobluda.com)

BRATISLAVA – Poslanec OĽaNO Branislav Škripek zvažuje žalobu na známy internetový portál, ktorý zverejňuje vtipné koláže a smiešne fotografie odrážajúce kauzy, ktoré sa dejú na politickej scéne. Škripekovi sa nepáčila fotografia so slovnou hračkou, v ktorej je zo slova škripec pretvorene slovo škripek. Čo na to hovorí Cynická obluda? Prinášame vám rozhovor, v ktorom nám autor koláží potvrdil, že nerobí rozdiely medzi politikmi a žiadneho z nich sa nebojí.

Čo hovoríte na to, že poslanec Škripek premýšľa nad podaním žaloby?

Poslanec Škripek asi nemá zmysel pre realitu a pravdepodobne si neuvedomuje, že žije v 21. storočí, v demokratickej krajine a nie niekde v stredoveku, kedy mohli ľudia ako on upaľovať iných ľudí za ich názory, či za dôkazy toho, že Zem nie je stredom vesmíru.

Nebojíte sa žalôb od politikov?

Žijeme v spoločnosti, ktorá deklaruje slobodu slova. Súdy už viackrát rozhodli, že politici ako verejní činitelia musia jednoducho strpieť vtipy na svoju adresu, pretože sloboda slova či prejavu je dôležitejšia, ako ich ego. Cynická obluda nevymyslela politické vtipy, médiá ich uverejňujú už roky celkom bežne a žaloby sú veľmi zriedkavé a ešte aj tie vyhrávajú karikaturisti a nie politici. Napríklad prípad Shootyho versus premiérova fantómová chrbtica. A tak to má byť. Cynická obluda nezosmiešňuje politikov, ona si len robí vtipy z toho, čo vidí okolo seba. A ak by v tých vtipoch nebol reálny základ, boli by nezrozumiteľné, nikto by sa na nich nesmial a blog Cynickej obludy by nemal pol milióna videní každý mesiac. Keby sa chcel nejaký politik súdiť za to, že si z neho ľudia robia srandu, musel by podať milióny trestných oznámení. A ak by aj uspel na slovenských súdoch, v Európe určite nie.

Už sa Vám niekto ozval, aby ste koláž fotky nejakého politika stiahli?

Politik sa Oblude ešte neozval. Oni sú si totiž dobre vedomí toho, že by im to nijako nepomohlo a už len samotná medializácia toho, že také niečo žiadali by im oveľa viac uškodila, ako pomohla. V slušných spoločnostiach, ako chce byť aj Slovensko sa jednoducho vtipy o politikoch robiť môžu. Ak to nejaký konkrétny politik nechápe, je to problém jeho ľudskej a politickej vyspelosti.

Urobili by ste to?

Ťažko povedať, záležalo by od prípadu. Ale ani Cynická obluda nie je úplne po hlave udretá a teda svoje vtipy formuluje tak, aby politici nemali dôvod požadovať ich stiahnutie.

Existuje politik, ktorého zverejnenie zosmiešňujúcej fotografie ste zvažovali najviac, alebo ste si to dokonca rozmysleli?

Toto Obluda vôbec nerieši. Jej nejde o politikov ako takých. Jej ide len o samotný vtip. Ak je to vtipné, tak to dá na svoj blog, ktorého čítanie nikomu nevnucuje. Jej nejde o to, aby niekoho zosmiešňovala alebo urážala, to by si politici strašne namýšľali, keby to tak vnímali. Jej ide len a len o vytvorenie vtipu, na ktorom sa samotná Obluda zasmeje.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu