Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Spustili "portál hanby": Pozrite si zoznam špinavých supermarketov!

Portál potravinových kontrol Zobraziť galériu (2)
Portál potravinových kontrol (Zdroj: mpsr.sk)

BRATISLAVA – Pozor na to, kde kupujete potraviny! Od štvrtka by vám mal vo výbere pomôcť nový portál potravinových kontrol, ktorý spustilo ministerstvo pôdohospodárstva. Zatiaľ funguje v testovacej prevádzke s pomerne strohými informáciami.


Nový portál kontrola.mpsr.sk obsahuje mapu s prevádzkami po celom Slovensku, rovnako aj zoznam obchodov spolu s adresami, v ktorých boli pri kontrole zistené nedostatky. Stránka zverejnila 632 kontrol, rozdelených na staršie a kontroly za posledných 60 dní.

Na stránke sa síce dozviete, že v konkrétnych prevádzkach nie je dodržiavaná osobná hygiena, hygiena predaja či hygiena skladovania, rovnako aj fakt, že výrobky nie sú dostatočne označené, doplňujúce informácie však zatiaľ chýbajú.

„Spotrebiteľ potrebuje konkrétne a jasné informácie, aby ich ľahko pochopil. Ak sa predajňa dopustila napríklad klamlivého predaja, je potrebné vedieť, čo predávala klamlivo,“ vysvetlil pre Hospodárske noviny predseda Asociácie spotrebiteľov Slovenska Miloš Lauko.

Portál potravinových kontrol
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: mpsr.sk)


Testovacia stránka by mala postupne prejsť vylepšením, ministerstvo pôdohospodárstva sľubuje zlepšenie jej informačnej hodnoty. Tvrdí, že privíta každý podnet zo strany médií ako aj širokej verejnosti, uviedla hovorkyňa rezortu Magda Tóth Želeňáková.

Kontroly vykonávajú inšpektori veterinárnej a potravinovej správy. Zaoberajú sa kontrolou výroby ako aj konkrétnych prevádzok či kontrolou pri manipulovaní s potravinami a ich umiestnením na trh.

Máte nepríjemné skúsenosti z nakupovania? Napíšte nám na tipy@topky.sk!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu