Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Náhle stiahnutie vakcíny, ktorou očkujú všetky bábätká: Podozrenie na kontamináciu!

BRATISLAVA – Rodičia, pozor na očkovanie vašich detí. Na slovenskom trhu je nebezpečná vakcína. Povinnú očkovaciu látku, ktorou sa očkujú deti v 3., 5. a 11. mesiaci, už sťahujú z lekární aj od detských lekárov!

Štátny ústav pre kontrolu liečiv nariadil stiahnuť z trhu povinnú očkovaciu látku, ktorou sa očkujú všetky deti na Slovensku, ak to ich rodičia neodmietnu. Štátny ústav pre kontrolu liečiv informuje, že ide o liek Infanrix Hexa. Počas kontroly kvality bola zistená potenciálna mikrobiálna kontaminácia výrobného prostredia, podľa štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, samotné produkty údajne nie sú mikrobiálne kontaminované.

V snahe zabezpečiť zachovanie štandardov najvyššej kvality držiteľ rozhodnutia o registrácii pristupuje k stiahnutiu lieku výrobnej dávky vakcíny Infanrix Hexa, ktorou sa na Slovensku povinne očkujú deti v 3., 5. a 11. mesiaci života z lekární a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Infanrix Hexa je vakcína určená na očkovanie detí proti šiestim ochoreniam, a to záškrt, tetanus, čierny kašeľ, detská obrna, hemofilové invazívne ochorenia a žltačka typu B. Rozhodnutie o stiahnutí vakcíny má I. triedu urgentnosti, čo znamená, že ide o nedostatky, ktoré potenciálne ohrozujú život alebo môžu spôsobiť vážne ohrozenie zdravia a opatrenia treba vykonať ihneď! 

Stiahnutie vakcíny zo slovenského trhu nariadil Štátny ústav pre kontrolu liečiv na základe iniciatívy spoločnosti GlaxoSmithKline. „Samotné vakcíny nie sú mikrobiálne kontaminované," uviedla pre TASR Tamara Milly zo spoločnosti GSK. Vakcíny z jednej šarže priviezli na Slovensko vlani v októbri, celkovo išlo o 1113 balení po desať kusov, teda o 11.130 vakcín. V skladoch nemala ostať ani jedna. „Na Slovensko bolo dovezených niekoľko rôznych šarží vakcíny Infanrix HEXA. Predmetom stiahnutia je len jedna z nich. Očkovanie ostatnými šaržami sa naďalej vykonáva podľa platného očkovacieho kalendára a nie je ohrozené," vysvetlila Milly.

Vakcína podľa jej slov nepredstavuje žiadne riziko pre pacientov, spoločnosť sa mala rozhodnúť pre dobrovoľné stiahnutie z trhu v rámci preventívnych opatrení. „V celosvetovej databáze GSK týkajúcej sa bezpečnosti jej produktov boli preverené všetky nežiaduce udalosti hlásené v spojitosti s vakcínou Infanrix Hexa z uvedenej šarže a u žiadnej z nich nebola zistená príčinná súvislosť medzi udalosťou a podanou vakcínou," poukázala. Akou šaržou boli deti očkované, musia lekári zaznamenávať.

 

Informácie o ambulanciách a lekároch najdete na stránke www.vysetrenie.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu