Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Na Slovensku je s platom spokojných len 15 percent učiteľov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - S prácou je na Slovensku spokojných 47 percent učiteľov, s platovým ohodnotením však vyjadrilo spokojnosť len 15 percent učiteľov. Slovenskí pedagógovia zarábajú priemerne o 25 percent menej ako ich kolegovia v susednej Českej republike (ČR).

Vyplýva to z celosvetového prieskumu platov a pracovných podmienok WageIndicator, ktorý je na Slovensku známy ako MojPlat.sk.

S nízkymi platmi nie sú spokojní ani učitelia vo svete. So svojou prácou je vo svete v priemere spokojných 60 percent učiteľov, kým s platovým ohodnotením len necelá tretina. V ČR je spokojných s prácou 57 percent učiteľov, kým s platom len 21 percent. "Na Slovensku je priemerná mzda učiteľa ešte o 25 percent nižšia ako v ČR, čo negatívne vplýva na spokojnosť učiteľov s platovými podmienkami," vysvetlil riaditeľ pre výskum Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce (CELSI) Martin Kahanec.

Najväčšia nespokojnosť vládne medzi učiteľmi v Bielorusku a Brazílii. Práca uspokojuje len 30 percent opýtaných a s platom je vyrovnaných 20 percent učiteľov. Naopak, v Nemecku, Holandsku či Belgicku je s prácou učiteľa spokojných viac ako 60 percent učiteľov, ale s platom len 30 percent.

V porovnaní ostatných povolaní sú s prácou spokojnejší zdravotnícki pracovníci - 70 percent. S ohodnotením je to už horšie, so svojim platom súhlasí len 20 percent z nich. Najmenšiu spokojnosť s platom aj prácou prejavili pomocní pracovníci ako upratovači či vodiči. V priemere len 40 percent uspokojuje práca a 20 percent je spokojných s platom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu