Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rómovia po víkende zbroja proti Kotlebovi: Zoženieme ďalších 5-tisíc ľudí s lopatami!

Rómovia chcú byť na ďalšie Zobraziť galériu (4)
Rómovia chcú byť na ďalšie "upratovanie" pripravení (Zdroj: roznava24.sk)

BRATISLAVA – Pochody, ťažkoodenci a nespokojní Rómovia – takto to cez víkend vyzeralo v dvoch obciach, ktoré bojujú proti svojim neprispôsobivým spoluobčanom. Protest v Krásnohorskom Podhradí sa konal pod taktovkou Mariána Kotlebu, v Partizánskom bol na čele 3-tisícového pochodu primátor mesta Jozef Božik. Rómovia sa však nedali „zastrašiť“ a proti ďalším demonštráciám sa plánujú dôkladne vyzbrojiť! Informoval o tom denník Plus Jeden deň.

Pochod v Partizánskom sa uskutočnil na popud občianskej iniciatívy „Daj stop asociálom v tvojom meste!“ s podporou primátora mesta Partizánske Jozefa Božika s cieľom apelovať na politikov, aby prijali potrebné zákony chrániace „slušných ľudí pred asociálmi“. Protest začal popoludní pri kultúrnom dome a zúčastnilo sa na ňom takmer 3-tisíc ľudí nielen z Partizánskeho, ale aj okolitých miest a obcí. Napriek tomu, že primátor vyhlásil, že pochod nie je namierený proti žiadnemu etniku, počas prejavov sa medzi členmi Slovenského hnutia obrody objavil transparent s názvom „Dokedy budeme robiť Cigánom na podpory?“

Partizánske obliehali ťažkoodenci

Z radov mestskej a štátnej polície, ktorí na mieste dohliadali na bezpečnosť, sa najviac zapotili ťažkoodenci. Rozhorčeným protestujúcim bránili v prieniku k rómskym domom na Komenského ulici a jedného z provokatérov museli spacifikovať po tom, ako sa pokúsil preraziť policajný kordón. Pochodujúci sa následne premiestnili na Nábrežnú ulicu, kde sa medzitým zoskupili ďalší ťažkoodenci. Vystrašení Rómovia napätú situáciu pozorovali z bezpečnej diaľky a na búrlivé prejavy nereagovali.

 

Rómovia po víkende zbroja
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

 

Na  Nábrežnej ulici bolo rušno aj deň pred pochodom, keď pred jeden z domov niekto hodil delobuch.  Rómovia majú strach o deti a nespokojným spoluobčanom sa neváhajú postaviť. „Budeme v pohotovosti. Na obranu si pripravíme tyče a palice,“ povedal Dušan, ktorý si myslí, že sobotňajšia akcia sa organizátorom vymkla z rúk.

V Krásnohorskom Podhradí sa neupratovalo

V sobotu sa protestovalo aj v osade v Krásnohorskom Podhradí, kde sa stali kameňom sváru pozemky Mariána Kotlebu, ktoré odkúpil po devastujúcom požiari na historickom hrade Krásna Hôrka. Vyrástli na nich totiž nelegálne chatrče, ktoré sa spolu s prívržencami rozhodol „upratať“. Keďže na akciu sa chystali stovky ľudí, na bezpečnosť dohliadal policajný vrtuľník a pripravené bolo aj vodné delo. Podujatie sa však nakoniec zaobišlo bez väčších konfliktov a k búraniu rómskych chatrčí nedošlo.

 

Prívrženci Mariána Kotlebu sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

 

Do rómskej osady sa okolo 13:00 vydalo asi 300 ľudí, no policajný kordón ich ďalej nepustil. Samotného Kotlebu a spolumajiteľa pozemku Štefana Szaniszlóa polícia v súvislosti s organizovaním „upratovania“ predviedla na vypočutie do Košíc. „V súvislosti so zverejnenými internetovými informáciami ako aj na základe vyhlásení Mariána K. polícia dňa 28.9.2012 začala trestné stíhanie vo veci prípravy trestného činu poškodzovania cudzej veci a porušovania domovej slobody,“ uviedla košická policajná hovorkyňa Jana Mesárová.

Rómovia sa budú brániť telami aj lopatami

Po výsluchu ich však oboch spolu s dvoma mužmi, ktorí pozemok zameriavali, do osady pustili. Stovkám prívržencov však vo vstupe zabránili ťažkoodenci. Osadníci, takisto ako v Partizánskom, len z diaľky sledovali, čo sa bude diať. Aj keď „veľké upratovanie“ sa nakoniec nekonalo, Kotleba osadníkom odkázal, že o mesiac je späť. Rómovia sa preto chystajú zbrojiť a na ďalší protest už chcú byť pripravení.„Nabudúce si to zariadime inak. Ak sem extrémisti prídu, nebude problém zohnať posily,“ povedal vajda Ľudovít Gunár.

 

Rómovia po víkende zbroja
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: roznava24.sk)

 

Obyvatelia osady tvrdia, že nikomu nič neurobili a nebývajú v chatrčiach, ale domoch. Kotlebovmu upratovaniu sa preto budú brániť zubami nechtami, ale aj vlastnými telami. Do osady si chcú zavolať aj posily. „Nie je problém zavolať si päťtisíc ďalších Rómov na pomoc a potom sem nemusia prísť ani policajti. Ubránime sa rukami, telami i lopatami,“dodal Dezider Horváth, ktorého časť pozemku stojí na tom Kotlebovom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu