Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Výhercovia pozor: Nezaplatili ste štátu, môžete skončiť s exekútorom na krku!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Dostali sme do redakcie Topiek rozhorčený mail, v ktorom sa Martin čuduje, že má nedoplatok v zdravotnej poisťovni, pretože bol úspešný v súťaži. Na Slovensku však nie je sám, koho táto povinnosť nemilo prekvapila. My sme pátrali potom, ako je možné, že za výhry v súťažiach treba platiť odvody. Aj keď to znie akokoľvek neuveriteľne až nelogicky, patria podľa zákona o dani z príjmu medzi ostatné príjmy fyzických osôb. A práve teraz sa objavujú prvé prípady, ktoré chce poisťovňa vymáhať za minulý rok, odvtedy totiž tento nenápadný zákon platí.

“Dnes mi prišla domov výzva na zaplatenie nedoplatku zdravotnej poisťovni vo výške 106,16 €. Hneď som tam volal, že to nie je možné, pretože som denný študent VŠ štúdia. Nakoniec som zistil, že podľa zákona platného od 1.1.2011 sa platí daň z výhry vo výške 14% aj do zdravotnej poisťovne. Minulý rok som vyhral smartfón a notebook. V tomto byrokratickom a skorumpovanom štáte sa neoplatí ani nič vyhrať. Som polosirota, mám sirotský dôchodok a mama je starobná dôchodkyňa. Momentálne mám pozastavený dôchodok (nakoľko som v máji ukončil VŠ I. stupňa - síce teraz pokračujem ďalej, ale dôchodok mi stále neobnovili) Neviem, odkiaľ vezmem peniaze na zaplatenie nedoplatku. Vyhrážajú sa mi ešte aj súdnym exekútorom. V tomto štáte sa neoplatí ani žiť, iba zdierajú obyčajných ľudí! Prečo by mal človek platiť daň z výhry aj do zdravotnej poisťovne? Ktorý "inteligent" vymyslel tento zákon?," pýta sa rozhorčene Martin.

Možno sa ja na vás v ostatnom čase usmialo šťastie a vyhrali ste chladničku, fotoaparát, mobil, dovolenku, či dokonca auto a neviete, čo má spoločné s výhrou zdravotná poisťovňa?

Ako sme zistili povinnosť platiť odvody aj z výhier platí už od 1.1. 2011. V súčastnosti sa však začínajú objavovať prvé pokusy poisťovní tieto dlhy na odvodoch vymáhať, tak ako je to mu v prípade Martina. 

Ceny a výhry podľa zákona o dani z príjmu patria medzi ostatné príjmy fyzických osôb. Cena alebo výhra, ktorá nie je oslobodená od dane sa považuje za zdaniteľný príjem. Ide o nasledovné taxatívne vymenované ceny a výhry:
- výhry v lotériách a iných podobných hrách a výhry z reklamných súťaží a žrebovaní
- ceny z verejných súťaží, ceny zo súťaží, v ktorých je okruh súťažiacich obmedzený podmienkami súťaže, alebo ak ide o súťažiacich vybratých usporiadateľom súťaže,
- ceny zo športových súťaží, ak nejde o daňovníka, ktorý športovú činnosť vykonáva v rámci inej samostatnej zárobkovej činnosti

Pokiaľ Martin vlani vyhral notebook, už nie je od dane z príjmu oslobodený, pretože hodnota výhry prekročila sumu 165,97 eur. Pritom ceny alebo výhry v rámci zdaňovacieho obdobia nie je možné sčítavať, každú cenu alebo výhru treba posudzovať jednotlivo. Čiže samostatne smartfón a samostatne notebook. Cena alebo výhra prevyšujúca sumu 165,97 euro podlieha zdaneniu v plnej výške.

Akonáhle výhra bola v hodnote 165,98 eur a viac, platí okrem dane z príjmov aj poistné do príslušnej zdravotnej poisťovne. Naopak, do hodnoty 165,97 eur je nepeňažný príjem oslobodený od dane z príjmov a vtedy sa neplatia ani odvody do zdravotnej poisťovne.

Od odvodu na verejné zdravotné poistenie je oslobodený aj príjem za výhry v lotériách a iných podobných hrách prevádzkovaných na základe povolenia vydaného podľa osobitných predpisov a obdobné výhry zo zahraničia.

Nepeňažné ceny a výhry bez ohľadu na to či plynú zo zdrojov na území SR alebo v zahraničí, ako napr. daň z výhry auta, sú zdaňované prostredníctvom daňového priznania. Martin je ale študent.  Ak jeho celkové zdaniteľné príjmy za zdaňovacie obdobie, do ktorých patrí aj hodnota vecnej výhry, nepresiahnu 50% sumy nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, daň z výhry neplatí a daňové priznanie nepodáva. Zdravotná poisťovňa si ale za výhru v hodnote 200 eur vypýta sadzbu poistného vo výške 14%. Hovorí o tom Zákon číslo 595/2003 Z.z. o dani z príjmu, § 8, odst. (1), pís. i,j  a Zákon 580/2004 Z.z. o zdravotnom poistení, §10b, odst.(1) pís. d.

Zdravotná poisťovňa spolupracuje s daňovým úradom. Výherná spoločnosť nahlási výhercu na daňový úrad a zdravotná poisťovňa túto informáciu získa z daňového úradu. Zdravotná poisťovňa urobí ročné zúčtovanie a pošle ho výhercovi. Tak sa aj Martinovi dostal do rúk s odstupom času nedoplatok z minulého roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu