Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Novotný: Na zvýšenie platov zdravotníkov v roku 2012 sú zdroje

Viliam Novotný
Viliam Novotný (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Na Slovensku sú peniaze na zvýšenie platov zdravotníkov v roku 2012.

„Odchádzajúca vláda pripravila zdroje na to, aby zvýšenie platov lekárov a sestier bolo vykryté,“ vyhlásil v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike poslanec za SDKÚ-DS a bývalý predseda zdravotníckeho parlamentného výboru Viliam Novotný. Tieto peniaze mali podľa neho pochádzať z vyššieho výberu zdravotného poistenia, ušetrenia na liekovej reforme či 50 miliónov eur z rezervy štátneho rozpočtu. „Čo sa týka zvyšovania v roku 2013, s tým sa naozaj musí trápiť už nová vláda. V tejto chvíli ako opozícia viac pomôcť nevieme,“ dodal.

Šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) však vyhlásila, že bývalé vedenie nezabezpečilo peniaze na žiadne navyšovanie platov. „Nastalo zlyhanie v plánovaní v rezorte zdravotníctva, kde prezentované úspory neboli v tej výške, ako boli prezentované, a vôbec časovo nenadväzovali na účinnosť jednotlivých krokov,“ zdôvodnila. Exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) zdôvodnil, že plánovanú úsporu 150 miliónov eur rezort predpokladal pred schválením legislatívy, ktorá sa však napokon zmenila. „Neplatí plná generická preskripcia. Zákony neplatia od januára, ale až od apríla. Je to preto, lebo prezident zákon nepodpísal,“ zdôraznil Uhliarik s tým, že výpočty po schválení zákona určovali úsporu na 40 miliónov eur.

Prvé dve vlny zvyšovania platov lekárov boli podľa Zvolenskej riadne naplnené. „Prišlo k navýšeniu platov lekárov u neatestovaných o viac ako 30 percent, u atestovaných o viac ako 23 percent,“ spresnila. Rovnako sa podľa nej zvýšenia platov dočkali aj sestry v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva zdravotníctva. „Došlo k navýšenia platu už od 1. apríla. Priemerne je to o 18 percent. Následne sme na základe rozhodnutia rozhodcovského súdu museli navýšiť platy ostatných zdravotníckych pracovníkov ešte o osem percent,“ doplnila. Zvolenská tvrdí, že Lekárske odborové združenie (LOZ) prejavilo na spoločných rokovaniach ochotu diskutovať o prípadnom odložení tretej etapy navýšenia ich platov. Tá sa mala spustiť začiatkom roka 2013.

Podľa Zvolenskej aj Novotného nie je voči zdravotným sestrám fér, že dosiaľ nemôžu mať plošne zvýšené platy, keďže Ústavný súd SR pozastavil účinnosť zákona o minimálnom mzdovom nároku sestier a pôrodných asistentiek. Svoje rozhodnutie súd odôvodnil aj tým, že zákon nemôže upravovať platy úzkej skupine zamestnancov. „Úžasná nespravodlivosť voči sestrám je to, že ako vidíte, lekári majú tiež zákonom určený plat,“ povedal Novotný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu