Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Úspešný boj za záchranu detí v Británii: Súd obnoví konanie o adopcii!

Učastníci protestu pred Britskou ambasádou Zobraziť galériu (14)
Učastníci protestu pred Britskou ambasádou (Zdroj: Dee)

BRATISLAVA – Nádej stále žije! Britský súd rozhodol, že synčekov Ivany Boórovej, ktorá dva roky bojuje za navrátenie deti, na adopciu zatiaľ nedá a obnoví sa konanie o budúcom osude Martinka (4) a Samka (2). Radostná správa prišla práve v utorok podvečer, keď stovky ľudí protestovali proti britskému systému a nečinnosti slovenských úradov papierovými lietadielkami v Bratislave aj Košiciach.

Pred britským veľvyslanectvom v Bratislave sa od 16.00 konala pokojná demonštrácia na podporu Slovenky Ivany Boórovej, ktorá v Anglicku bojuje o svoje deti. Dokument o ťažkej životnej situácii bývalej rehoľnej sestry, dnes matky dvoch chlapcov priniesla televízia JOJ. V čase začiatku protestného zhromaždenia sa pred britským zastupiteľstvom na Panskej ulici zišlo približne 150 ľudí.

Protest pred Britskou ambasádou
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Dee)


Medzi tými, ktorí na protestné zhromaždenie prišli, nechýbali mamičky s bábätkami v kočíkoch i seniori. Svoju účasť vysvetlili snahou podporiť Ivanu Boórovú a vyjadriť protest voči konaniu britských úradov. Niektorí zo zúčastnených vyjadrili nesúhlas s doterajším postupom Slovenska. Podľa nich by aj toto zhromaždenie malo mobilizovať slovenské úrady na väčšiu angažovanosť prípadov nejasných adopcií slovenských detí v Británii.

Protest na záchranu detí
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Protestné zhromaždenie sprevádzal potlesk, piskot i skandovanie hesiel ako "Chceme naše detičky, "Život je krásny" či Deti nie sú tovar". V rukách niektorých účastníkov demonštrácie sa objavili transparenty, ktoré požadovali práva a slobodu pre rodinu Ivany Boórovej. Niektoré z transparentov svojimi heslami prirovnávali postup britských úradov k únosu a krádeži detí.

Deti aj dospelí symbolicky poskladali papierové lietadielka pre deti v Británii.
Zobraziť galériu (14)
Deti aj dospelí symbolicky poskladali papierové lietadielka pre deti v Británii.  (Zdroj: Dee)
Protest pred Britskou ambasádou
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Dee)
Protest za deti v Británii - lietadielka
Zhromaždení protestujúci takisto vytvorili papierové lietadielka, ktoré o 17:00 spoločne s protestujúcimi v Košiciach vyhodili do vzduchu. "Je to symbolické pripomenutie toho, že synčekovia Ivany Boórovej Martinko a Samko sa túžia vrátiť domov lietadlom," vysvetlila jedna z protestujúcich.

Klopali aj na bránu britskej ambasády na Pánskej ulici.
Zobraziť galériu (14)
Klopali aj na bránu britskej ambasády na Pánskej ulici.  (Zdroj: Dee)
Protest za deti v Británii - klopanie

Protest na záchranu detí
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)


Ďalšou z iniciatív, ktorá súvisí s prípadom adopcie detí Boórovcov, je aj otvorený list obsahujúci indície o postupe Centra pre medzinárodnoprávnu pomoc pre deti a mládež. Jedným zo signatárov je aj niekdajší vychovávateľ zo Šale Milan Daniel. Podľa neho prípad Boórovej nie je ojedinelá vec, Slovensko podobných prípadov eviduje asi 40. Sám bojoval v roku 2005 o dvoch súrodencov, ktorých úrady poslali na medzinárodnú adopciu do Talianska bez vysvetlenia. Súrodencov chcel získať do svojej starostlivosti najmä preto, že už šesť ich ďalších v starostlivosti mal.

Protest za deti v Británii - skúsenosti s adopciou


Kauza adopcií slovenských detí v Británii sa dnes dostala aj na pôdu parlamentu. Poslanci parlamentného ľudskoprávneho výboru pôjdu na prieskum do Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže a na rokovanie výboru si pozvali aj ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) a ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera (Smer-SD). Dôvodom sú pochybnosti okolo adopcií slovenských detí do zahraničia, ako aj medializované prípady odobratia slovenských detí rodičom vo Veľkej Británii.

Policajti s protestujúcimi nemali problémy. Zúčastnení si po demonštrácii odpratali všetky lietadielka.
Zobraziť galériu (14)
Policajti s protestujúcimi nemali problémy. Zúčastnení si po demonštrácii odpratali všetky lietadielka.  (Zdroj: Dee)
Protest pred Britskou ambasádou
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Dee)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu